economie cultuur politiek RSS

China zet rem op investeringen in buitenland

China zet rem op investeringen in buitenland

De Chinese overheid kijkt strenger naar de uitstroom van kapitaal. Het bedrag dat Chinese bedrijven investeerden in het buitenland daalde in de eerste maanden van dit jaar met 42,9 procent.

De Chinese overheid stelt paal en perk aan 'irrationele' investeringen buiten de landsgrenzen. De buitenlandse directe investeringen daalden in de eerste helft van dit jaar gemeten in yuans met 42,9 procent ten aanzien van dezelfe periode in 2016. Dat maakte het Chinese ministerie van handel maandag bekend.

“Er was vorig jaar een hardnekkig probleem van irrationele investeringen in het buitenland door een aantal bedrijven, daarom hebben wij samen met toezichthouders gekeken of deze deals wel deugden. Irrationele investeringen zijn nu effectief beteugeld", aldus vice-minister Qian Keming.

 

Rollende yuans

Chinese bedrijven werden lange tijd aangemoedigd geld in het buitenland te investeren om zo China's honger naar voedsel, technologische kennis en grondstoffen te voeden. Drie jaar geleden kreeg China's financiële sector toestemming om een deel van zijn vermogen in het buitenland te beleggen.

Sindsdien stroomde zoveel Chinees geld de wereld over dat het in eigen land pijn begon te doen. De koers van de yuan kwam door het grote aanbod onder druk en de centrale bank moest zijn buitenlandse reserves aanspreken om de munt te ondersteunen. Ook ziet de overheid liever dat geld in eigen land wordt geïnvesteerd om de haperende economie rugwind te geven.

 

Rijke mannen buigen

Vice-minister van handel Qian liet weten dat China's beleid ten aanzien van investeringen in het buitenland in de kern niet is veranderd. Hij zei dat "gekwalificeerde bedrijven onder de juiste condities" nog steeds worden aangemoedigd buitenlandse investeringen te doen. Hij doelt dan op het verkrijgen van hoogwaardige technologische kennis en investeringen die het overheidsbeleid ondersteunen, zoals in het Chinese Gordel- en Weginitiatief.

China heeft een grote staatssector die eenvoudig is te sturen. Maar ook de groeiende private sector lijkt zich bij de nieuwe spelregels neer te leggen. China's rijkste man Wang Jianlin zei twee weken geleden in een interview met Caixin dat zijn Wanda Group zich aan de instructies zal houden en zich concentreert op investeringen in eigen land. Dit weekeinde schaarde ook Fosun zich achter het beleid. Topman Guo Guangchang verklaarde dat de maatregel 'tijdig en nodig' is om 'financiële chaos' te voorkomen.

 

Vivat

Ondertussen ontkent Anbang dat het plannen heeft zijn buitenlandse bezittingen te verkopen. Persbureau Bloomberg berichtte maandag dat de Chinese verzekeraar opdracht had gekregen zijn buitenlandse investeringen af te stoten. Anbang deed de afgelopen jaren een groot aantal aankopen buiten China, zoals de aankoop van het Waldorf Astoria Hotel in New York.

Ook is Anbang sinds 2015 eigenaar van de Nederlandse verzekeraar Vivat. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat Anbang gemakkelijk onder deze deal uitkan; Vivat werd voor de symbolische prijs van één euro gekocht van de Nederlandse staat, onder voorwaarde dat meer dan een miljard euro in de kas wordt gestort om reserves aan te vullen.

 

Krokodillen en mieren

Naast de grote bedrijven die de yuans in het buitenland laten rollen, zogeheten krokodillen, pakt de Chinese overheid ook particulieren aan die illegaal deviezen naar het buitenland brengen. De staatsadministratie van deviezen maakte vorige week een lijst bekend van 25 personen die tegen de regels in meer dan 50.000 dollar naar het buitenland hebben gebracht. Zij maakten gebruik van tientallen stromannen, mieren genoemd, om de regels te ontduiken.

maandag 31 juli 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese aandelen opgenomen in MSCI-index
Topman Anbang mogelijk gedetineerd
Meimaand was goed voor internationale handel China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder