Ook S&P verscherpt risicoprofiel China
Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft het risicoprofiel van de Chinese economie naar beneden bijgesteld. Aan de vooravond van het belangrijke partijcongres wordt daarmee het voorbeeld van Moody's gevolgd.
S&P verlaagde de lange termijn kredietstatus van China donderdag met een stapje van A+ naar AA-. Volgens de kredietbeoordelaar is dat nodig omdat een 'verlengde periode van groei van het aantal kredieten' de economische en financiële risico's in China heeft vergroot.
S&P had in juni al laten weten dat het een lagere kredietstatus voor China overwoog, als het land er niet in zou slagen minder afhankelijk te worden van groei op krediet. Ondanks dat de Chinese economie dit jaar sneller groeit dan verwacht, worden eerdere maatregelen om de economische motor aan te jagen niet teruggedraaid. Zo verlaagde de centrale bank meerdere malen de rente en verruimde het de mogelijkheden voor banken om geld uit te lenen. Het gewenste effect is dat investeren goedkoper wordt, maar als de groei niet structureel aanhoudt wordt het steeds moeilijker rentelasten en afbetalingen op te brengen.
19e Partijcongres
China's lagere kredietstatus komt op een ongelegen moment. Volgende maand wordt het vijfjaarlijkse partijcongres gehouden. De communistische partij van China is er veel aan gelegen daar een grote goednieuwsshow van te maken, om te laten zien dat het land in goede handen is. Zorgen over de staat van de economie passen daar niet bij.
In mei verlaagde ook een andere kredietbeoordelaar, Moody's, China's risicoprofiel. Het was voor het eerst sinds 1989 dat een van de drie grote kredietbeoordelaars zijn rating voor China bijstelde. De Chinese overheid reageerde verbolgen op het lagere risicoprofiel. Volgens een verklaring overdrijft Moody's de problemen van China's economie, maar onderschat het de mogelijkheden van de overheid om hervormingen door te voeren en [binnenlandse] vraag te stimuleren.
Negatieve effecten
Een lagere rating betekent dat het duurder wordt voor de Chinese overheid en staatsbedrijven om geld te lenen op de internationale markt. Ook zal het extra neerwaartse druk geven op de koers van de yuan. Het heeft ook effecten voor de internationale handel. Fabrikanten die goederen leveren aan China gaan bijvoorbeeld meer premie betalen voor exportverzekeringen. Maar misschien nog wel het belangrijkste is dat twee gerenommeerde kredietbeoordelaars vraagtekens zetten bij het 'niets-te-zien-allemaal-doorlopen'-verhaal van de Chinese overheid.
De totale schuldenlast van China is ruim 2,5 keer zo groot als de omvang van zijn economie (261 procent). In 2008 was dat nog maar 150 procent. Het Internationale Monetaire Fonds waarschuwde vorige maand dat bij ongewijzigd beleid de schuldenlast van China in 2022 drie keer zo groot zal zijn als de omvang van zijn economie.
Rentevoet
De US Federal Reserve maakte juist woensdag bekend dat het in de komende drie jaar geleidelijk de rentevoet zal verhogen. Dat is slecht nieuws voor China. Economen verwachten dat de dollar aantrekkelijker wordt voor investeerders en kapitaal weg zal zuigen uit China.
Chinese monetaire autoriteiten hebben meermalen gezegd dat het te vroeg is voor de Fed om de rente te verhogen. Het betekent dat de druk op beleidsmakers in Beijing om zelf ook krediet duurder te maken groter wordt.
UPDATE - S&P heeft vrijdag ook de rating van Hong Kong bijgesteld tot AA+. Volgens de kredietbeoordelaar is Hong Kong politiek en economisch zo sterk met het vasteland verbonden, dat problemen met China's schuldenberg eenvoudig ook de speciale autonome regio kunnen raken. Daarmee is Hong Kong de hoogste status van AAA voor het eerst kwijt.
UPDATE II - De Chinese overheid heeft zoals verwacht verontwaardigd gereageerd op de afwaardering. Het ministerie van financiën noemt het vrijdag een 'verkeerde beslissing' en stelt dat S&P geen oog heeft voor de solide basis van de Chinese economie. In een verklaring noemt het ministerie de afwaardering 'oude koeien', gebaseerd op ervaringen van ontwikkelde economieën die niet op de Chinese situatie van toepassing zijn.
Gerelateerde onderwerpen:
Moody's verscherpt risicoprofiel ChinaChina zet rem op investeringen in buitenland
Chinese aandelen opgenomen in MSCI-index