economie cultuur politiek RSS

Na het partijcongres is China weer open voor zaken

Na het partijcongres is China weer open voor zaken

China staakt zijn verzet tegen de plaatsing van een Amerikaans anti-raketssysteem in Zuid-Korea. Dat maakt de weg vrij voor verbetering van de verstandhouding met Seoul.

China en Zuid-Korea zetten hun meningsverschil over het THAAD-anti-raketssysteem opzij. Dat maakten beide regeringen afgelopen dinsdag bekend. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat het "zo snel mogelijk" de relaties wil normaliseren.

Vanuit Beijing werd steeds herhaald dat het niet zou accepteren dat de Chinese belangen zouden worden geschaad. Het Zuidkoreaanse bedrijfsleven heeft het geweten. Het toerisme vanuit het Chinese vasteland daalde in de eerste negen maanden van dit jaar met 60 procent. Koreaanse producenten van auto's, cosmetica en voedselwaren zagen hun export naar China kelderen. Het Hyundai Research Institute becijferde dat de Zuidkoreaanse economie 7,5 miljard dollar schade heeft geleden als gevolg van de THAAD-plaatsing.

 

Economische chantage

China probeerde de pil te vergulden door te wijzen op Zuidkoreaanse toezeggingen: drie keer een nee tegen nog meer plaatsingen van THAAD-eenheden, afwijzing van een militaire alliantie met de VS en Japan en geen deelname aan een Amerikaans anti-raketschild.

Dit is echter allemaal bestaand beleid van Zuid-Korea en is dus niet als tegemoetkoming te beschouwen. China's economische chantage ten aanzien van Zuid-Korea heeft gefaald. Het omstreden anti-raketssysteem is geplaatst en gaat niet zomaar weer weg.

 

Dossier Noord-Korea

Er zijn verschillende redenen waarom China deze realiteit onder ogen ziet en zijn verlies neemt. Het aanstaande bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump is er een van. De harde opstelling dreef Seoul regelrecht in het Amerikaans-Japanse kamp. Nu het THAAD-vuiltje van tafel is, kan China weer proberen de Zuidkoreanen binnenboord te hengelen.

Onder de vorige president Park Geun-hye beleefde de Chinees-Zuidkoreaanse relatie hoogtijdagen. De wederzijdse handel bloeide op. Bovendien hoopt China samen met Zuid-Korea op te trekken in het dossier Noord-Korea. De nieuwe president Moon Jae-in is net als de Chinese leiders voorstanders van onderhandelingen met Pyongyang en moet niets weten van de Amerikaanse oorlogsretoriek tegen Kim Jung-un.

 

Graniet wordt vloeibaar

In de aanloop naar het 19de partijcongres toonde president Xi Jinping zich hard als graniet in het buitenlandbeleid. Maar nu het congres achter de rug is, wordt alles weer vloeibaar. Toeval of niet, maar Xi stuurde afgelopen week een brief naar Kim Jong-un waarin hij de wens uitsprak dat beide landen de relatie kunnen verbeteren, als antwoord op Noordkoreaanse felicitaties (de eerste sinds Kim aan de macht is) voor het 19de partijcongres.

Bovendien ontving Xi een gezant van de Vietnamese regering, een ander buurland waarmee de bilaterale relaties in het slop zitten. Beijing liet na afloop weten dat het dispuut tussen beide landen over zeggenschap van delen van de Zuidchinese-Zee vriendschappelijk kan worden opgelost.

donderdag 2 november 2017

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Vijf vragen over het 19de Partijcongres
Zuid-Korea klaagt bij WTO over China
China woedend over anti-raketsysteem in Zuid-Korea

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder