Q&A: Harold Hamersma over Chinese wijn
China is naast een belangrijke importeur ook een grote producent van wijn geworden. Met de kwantiteit zit het wel goed, maar hoe moeten we Chinese wijn kwalitatief duiden, vraag ik in een mail-Q&A aan wijnschrijver Harold Hamersma.
Gall & Gall neemt voor het eerst drie Chinese wijnen op in zijn assortiment. Heb je ze al geproefd?
"Pas eentje van het trio: Changyu Cabernet Sauvignon, een wijn uit Ningxia die gemaakt is met de Oostenrijkse wijnmaker van naam Lenz Moser. Het is een rode Bordeauxblend en als er tijdens een proeverij dan een mening wordt gevraagd dan antwoorden wij politiek-correct: ‘Interessant…’"
China produceert vooral tafelwijnen voor de eigen markt. Zitten er ook kwaliteitswijnen tussen die het in de export goed kunnen doen?
"Ik heb inderdaad al diverse keren het genoegen mogen smaken. Echter, ik heb nog niet de aandrang gevoeld om een flinke voorraad te noteren in mijn eigen Rode Boekje, waarin ik mijn kelderschatten noteer."
In China worden nu vooral veel bekende druiven aangeplant, maar er zijn ook inheemse druivensoorten Beichun en Long Yan. Is dat dan iets voor de liefhebber om naar uit te kijken?
"De wat meer gevorderde wijndrinker begint enigszins merlotmoe te worden en zegt wat vaker ‘nee’ tegen chardonnay. Er is een groeiende belangstelling voor wijn uit andere landen, andere regio’s en met name ook ‘authentieke’ druiven. Het is een beweging in de markt waarvan met name Italië nu profiteert met bijna 400 druiven die welbeschouwd nergens anders aarden."
China is inmiddels al de grootste afzetmarkt voor rode wijn. Denk je dat naarmate meer Chinese consumenten wijn leren waarderen er vanzelf wijnhuizen komen die zich op kwaliteitswijnen richten?
"Daar is al sprake van. Wel ligt de nadruk op rood. Witte wijn wordt niet als een serieuze drank gezien in China. Vanaf het moment dat de markt openging, zijn er al diverse joint ventures gesloten met buitenlandse wijnbedrijven van naam en faam. Weliswaar is China in volume al een van de grote spelers, kwalitatief zal er waarschijnlijk nog wel een wijnmaakgeneratie overheen gaan voordat bijvoorbeeld de juiste druiven en het ultieme terroir zich hebben bewezen. Maar niet getreurd, kwaliteitswijn is het ultieme slow food."
foto: Rob van Dam
Gerelateerde onderwerpen:
China heeft nu meer wijngaarden dan FrankrijkGanbei! China nu grootste afnemer rode wijn
Chinese miljardair omgekomen na wijndeal