China ziet in Trumps bezoek een historisch startpunt
De Chinese president Xi Jinping kwam donderdag superlatieven tekort om het staatsbezoek van de Amerikaanse president Donald Trump te omschrijven. En hij heeft gelijk; het bezoek is een doorslaand succes voor de Chinese diplomatie.
Succesvol en niet minder dan een historisch, nieuw startpunt van de bilaterale relatie. Zo karakteriseerde president Xi het bezoek van zijn Amerikaanse ambtsgenoot tijdens een gezamenlijke persbriefing aan het eind van een lange dag besprekingen.
Trump was vol lof over de gastvrije ontvangst die hem en zijn vrouw Melania in Beijing ten deel was gevallen. En waar hij voorheen sprak over het 'verkrachten' van Amerikaanse belangen door 'vijand' China, was hij nu mild. Hij verweet China helemaal niets; complimenteerde hen zelfs dat ze slim gebruik hadden gemaakt van de zwakte van zijn voorgangers.
Nieuw tijdperk
Dat Xi over een nieuw startpunt sprak was niet toevallig. Tijdens het 19de partijcongres had hij zijn burgers al een nieuw tijdperk beloofd waarin China zou moeten uitgroeien tot een wereldmacht die door andere landen met respect wordt behandeld. Het bezoek van Trump voldeed aan het gewenste plaatje.
Het ging tijdens de persbriefing even mis toen Trump voor de zoveelste keer herhaalde dat China de sleutel in handen heeft om Pyongyang zijn nucleaire programma te laten stoppen. Terwijl Xi hem achter gesloten deuren toch klip en klaar had gezegd dat geen extra inspanningen zijn te verwachten om het Chinese economische infuus waar Noord-Korea aan hangt dicht te draaien.
Handelsbalans
Maar voor de rest was het precies het door Beijing gewenste scenario. Twee wereldleiders die op basis van gelijkwaardigheid standpunten uitwisselen. Elkaar uitbundig complimenteren, zonder dat China compromissen hoeft te doen. Behalve het dossier Noord-Korea zijn Trump en Xi het ook over de Zuidchinese-Zee eens dat zij het oneens blijven. Over mensenrechten werd -voorzover bekend- niet gesproken. De leider van het vrije westen bewilligde in de Chinese wens geen vragen van journalisten te beantwoorden bij de persbriefing.
Trump ging niet helemaal met lege handen naar huis. Op dag twee werden contracten met een totale waarde van 250 miljard dollar getekend. Een wonder, noemde de Chinese minister van handel Zhong Shan het. Een sprookje was een betere karakterisering geweest. Ten eerste gaat het om de nodige intentieverklaringen. Maar voorzover er echte orders werden getekend, gaat het om eenmalige leveringen. Ze bieden dus geen soelaas voor het structurele handelstekort van 300 miljard dollar per jaar waar Trump in verkiezingstijd tegen te hoop liep.
Gerelateerde personen:
Xi JinpingGerelateerde onderwerpen:
Trump landt in China voor staatsbezoek+Na het partijcongres is China weer open voor zaken
Partijcongres dag 1: Ik Xi, ik Xi, wat Xi voorziet