economie cultuur politiek RSS

Chinees voetbalteam stopt tournee na Tibet-protest

Chinees voetbalteam stopt tournee na Tibet-protest

De Chinese voetbalbond annuleert een tournee door Duitsland van het nationale elftal onder 20 jaar. China eist dat de wedstrijden verschoond blijven van demonstraties voor een zelfstandig Tibet; Duitsland zegt dat de vrijheid van meningsuiting prefaleert boven Chinese gevoeligheden.

Het Chinese beloftenelftal bivakkeert een paar maanden in Duitsland ter voorbereiding van de kwalificatiereeks voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. In overleg met de Duitse voetbalbond waren in de periode tot en met mei vijftien wedstrijden tegen Duitse elftallen uit lagere divisies gepland. Alle wedstrijden zouden rechtstreeks op de Chinese televisie worden uitgezonden.

Vorige week zaterdag ging het mis in de eerste match tegen TSV Schott Mainz. Tijdens de wedstrijd ontrolden zes demonstranten Tibetaanse vlaggen. De zogenoemde Sneeuwleeuwvlag was tot China in 1950 het er voor het zeggen kreeg de nationale vlag van Tibet en wordt sindsdien als symbool van een streven naar een onafhankelijk Tibet gezien. Daarop liet de Chinese coach zijn elftal naar de kleedkamer gaan.

 

Nationale hoofdbelang

De wedstrijd werd pas hervat nadat de demonstranten werden overtuigd hun protest te beëindigen. De Chinese beloftes verloren de match met 3-0. Enkele fans van de Chinese gemeenschap in Duitsland schreeuwden tegen de demonstranten en scholden hen uit.

De Chinese voetbalbond heeft zondag de stekker uit het oefenprogramma getrokken, omdat de Duitse bond niet kan garanderen dat bij komende wedstrijden niet zal worden gedemonstreerd. "Onder geen voorwaarde kan het nationale hoofdbelang worden geschaad, daarom hebben we besloten het vriendschappelijke programma te stoppen", aldus een verklaring van de Chinese voetbalbond.

 

Grenzen aan de vrijheid

De Duitse bond zit met de kwestie in de maag. "Wij willen goede gastheren zijn, dus wij zijn niet gelukkig met het incident", liet vice-voorziiter Ronny Zimmermann weten. "Maar wij kunnen protesten niet verbieden. Er geldt hier vrijheid van meningsuiting en bepaalde wetten zijn van toepassing." Inmiddels is de kwestie ook staatszaak geworden. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken liet desgevraagd weten dat Duitsland "wederzijds respect" moet tonen en dat China vierkant stelling neemt tegen "separatistische, anti-Chinese en terroristische activiteiten."

Veel Chinese media schrijven dat sport en politiek gescheiden dienen te blijven en dat politieke statements volgens de FIFA-reglementen uit stadions moeten worden geweerd. Ook publiceerde de nieuwssite CGTN een commentaar onder de titel 'Is er een grens aan de vrijheid van meningsuiting?' met als strekking dat de uitingsvrijheid in Duitsland moet worden afgewogen tegen het belang van China op territoriale eenheid.

maandag 27 november 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Kunst Tibet afgedekt na klacht ambassade China
Tibetprotest bij kandidatuur China voor winterspelen
'Westen gaat Tibet- en Xinjiangbeleid vanzelf begrijpen'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder