economie cultuur politiek RSS

In China is het weer tijd voor het Kerstman-debat

In China is het weer tijd voor het Kerstman-debat

Een universiteit in Shenyang verbiedt studenten het kerstfeest te vieren. Ieder jaar is kerstmis in China aanleiding voor een verhitte discussie over westerse feestdagen.

Kerstliefhebbers op de campus voor medicijnkunde in Shenyang kunnen de boom in. Het universiteitsbestuur heeft vrijdag scherpe kritiek geuit op studenten die zich "blind overgeven" aan het vieren van kerst. Alle festiviteiten op campus zijn deze maand verboden, zodat studenten "meer vertrouwen krijgen in hun eigen cultuur en zich kunnen verzetten tegen de uitholling veroorzaakt door westerse religieuze gebruiken".

Twee jaar geleden werden op een hogeschool in Xi'an spandoeken opgehangen met de tekst "Streef ernaar goede zonen en dochters van China te zijn; verwerp westerse kitsch feestdagen" en "Verzet tegen de expansie van westerse cultuur". Net zoals Nederland sinds een paar jaar zijn Pietendiscussie heeft, twist China in deze tijd van het jaar over kerst.

 

Tijd voor een feestje

China kent geen kersttraditie. Je huis versieren, cadeautjes voor elkaar kopen of de eindeloos doorjengelende kerstliedjes in Chinese warenhuizen; het is iets van de laatste twintig jaar. Misschien dat het voor de paar miljoen christenen anders is, maar voor de meeste Chinezen is het kerstfeest niet meer dan welkome aanleiding om in de donkere periode van het jaar te shoppen en een feestje te vieren.

Maar niet iedereen kan dat waarderen. Uiteraard zijn er Chinezen die zich verzetten tegen westers cultuurimperialisme. Of nog erger, daar een vooropgezet plan in zien van anti-Chinese krachten. Zo kondigde het staatsbureau voor de boekenuitgeverij dit jaar een quotum af voor buitenlandse kinderboeken, bedoeld om ideologische instroom van westerse denkbeelden tegen te gaan.

 

Pro-Confucius of anti-kerstman?

Veelal wordt het Chinese verzet tegen het kerstfeest echter aangevoerd door aanhangers van het Confucianisme, schrijft Yang Chunmei, hoogleraar Chinese geschiedenis en filosofie. In een opinieartikel voor website Sixth Tone betoogt ze dat aanhangers van de leer van Confucius het niet kunnen hebben dat westerse feestdagen aan een opmars bezig zijn, terwijl de aandacht voor traditioneel Chinese feestdagen verslapt.

Als voorbeeld noemt zij de strijd over het Chinese woord voor kerstmis, shengdanjie, ofwel geboortedag van een heilige. Sheng verwijst van oudsher ook naar Confucius. Zijn aanhangers voeren daarom verbeten strijd om 28 september, Confucius' geboortedag, voortaan shengdanjie te noemen en kerst yedanjie, Jezus' geboortedag. Yang roept Confucianisten op traditionele Chinese feestdagen te moderniseren, in plaats van zich te verzetten tegen westerse feestdagen. Als Chinese feestdagen beter aansluiten bij deze tijd, gaan mensen ze vanzelf weer meer waarderen, aldus de hoogleraar.

maandag 18 december 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China wil af van buitenlandse kinderboeken
China wil af van buitenlandse en misleidende namen
China wil af van 'rare architectuur'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder