China leest te weinig boeken
De Chinese overheid wil dat de bevolking meer boeken leest. En wat is een betere manier om dat in een wet vast te leggen?
Het staat zwart op wit gedrukt: het Staatsbureau voor Publicaties, Film, Radio en Televisie bereidt een wet voor die Chinezen moet stimuleren meer boeken te lezen. Dat meldt het Chinablog van The Wall Street Journal vrijdag.
China is het land waar vorig jaar meer dan 400.000 nieuwe titels op de markt verschenen. Dat waren er 14,4 procent meer dan in 2011. Maar de boekconsumptie blijft achter. Volwassen Chinezen lezen gemiddeld 6,7 boeken per jaar. Ter vergelijking: Amerikanen lezen jaarlijks gemiddeld 10,5 boeken. Aan de prijs zal het niet liggen; boeken zijn in China goedkoop. Zeker e-books; een digitaal boek kost maar een paar dubbeltjes.
Stimuleren of afdwingen
Chinese internetters vragen zich af of de wet, waarvan details dit najaar bekend worden gemaakt, alleen bedoeld is om lezen te stimuleren, of dat er ook een straf in het vooruitzicht wordt gesteld (de gebruikelijke manier om gedrag van Chinezen te beïnvloeden).
Deskundigen noemen verschillende oorzaken voor het lage aantal boeken dat Chinese lezers verorberen. "Om hoog te scoren in examens, moeten Chinese jongeren verplicht boeken lezen waar ze later niets aan hebben. Dat zorgt voor een negatieve attitude tegenover lezen", analyseert boekenuitgever Kang Kai.
Verplichte kost
Een ander wijst op de (zelf)censuur waaraan auteurs en uitgevers in China onderworpen zijn. "Het is niet zo dat Chinezen niet van lezen houden", zegt Wang Xiaodong, een andere uitgever, tegen de WSJ, "Chinezen houden niet van wat de overheid publiceert."
De laatste keer dat Chinezen werden verplicht te lezen, was tijdens de Culturele Revolutie, toen Mao's Rode Boekje verplichte kost was.