Q&A: Arjen van Dijkhuizen over rating agency Dagong
Deze week ontstond beroering toen de Chinese kredietbeoordelaar Dagong de creditrating van de Verenigde Staten naar beneden bijstelde van A- naar BBB+. Hoe serieus moeten we Dagong eigenlijk nemen, vraag ik aan Arjen van Dijkhuizen, econoom opkomende markten van ABN-Amro in een mail-Q&A.
Dagong zegt zelf dat het onafhankelijk is, maar internationaal is een beetje lacherig gereageerd op de afwaardering en wordt veronderstelt dat het een politieke beslissing is. Hoe is de reputatie van Dagong in de financiële wereld?
"Ik denk dat Dagong in China en wellicht ook andere delen van Azië vooralsnog meer aanzien heeft dan in de VS en Europa. In de internationale financiële wereld zijn de Amerikaanse rating agencies leidend, met name Moody's, S&P en Fitch. Eén van de redenen waarom in het westen terughoudend wordt gereageerd is dat er weinig transparantie bestaat ten aanzien van de werkwijze van Dagong en ook geen controle kan plaatsvinden."
Dagong is kritisch over het fiscale beleid van de Amerikaanse regering en de enorme schuldenlast in de VS. Hebben ze daar niet gewoon een punt?
"De reden waarom internationaal met verbazing is gereageerd, is niet zozeer gelegen in de downgrade op zich en de uitgesproken zorgen, met name over de overheidsfinanciën en de politieke verhoudingen. Het zit hem meer in het niveau van de rating die Dagong nu verstrekt aan de VS. Dat is namelijk nu BBB+, zeven notches lager dan de AAA rating die Moody's, S&P en Fitch geven. BBB+ is bij deze Amerikaanse rating agencies min of meer vergelijkbaar met Mexico, Spanje, Peru en Thailand. Bovendien heeft Dagong nog steeds een 'negative outlook' op de VS, dus er is een kans dat er meer afwaarderingen volgen."
Welke effecten heeft zo'n lagere kredietbeoordeling in de echte economie?
"Dat hangt er van af. In het verleden heeft bijvoorbeeld S&P de VS wel eens naar AA+ gedowngrade en dat had toen nauwelijks effect. De downgrade van Dagong heeft wellicht effect op Chinese beleggingen in de VS. Hier kleeft ook een politiek element aan. Niet geheel toevallig vond de downgrade plaats in een week dat Trump opnieuw het grote handelstekort van de VS met China bekritiseerde en er geruchten circuleerden dat China van plan zou zijn om de hoeveelheid US Treasuries die het aanhoudt af te bouwen. Laatstgenoemde geruchten zijn overigens onmiddellijk ontkend door Beijing."
"Overigens geldt voor kwetsbaarder landen die voor hun financiering sterk afhankelijk zijn van het buitenland, zoals sommige opkomende economieën, wel degelijk dat rating downgrades impact kunnen hebben op de beschikbaarheid van buitenlands kapitaal en de rente die daarover betaald moet worden."
De oprichting van een Chinese kredietbeoordelaar in 1994 had veel te maken met de manier waarop China naar de internationale financiële wereld kijkt. Moet er meer rekening wordt gehouden met Chinese wensen en belangen, om te voorkomen dat China steeds meer eigen instituties in het leven roept en er twee parallele financiële universums ontstaan?
"Mijns inziens kunnen we in veel opzichten niet meer om China heen. China is de opkomende grootmacht en wordt steeds dominanter in de wereldeconomie en de wereldhandel. Op termijn zal het economisch gezien in allerlei opzichten nummer 1 ter wereld zijn; gemeten op basis van koopkrachtpariteiten is de Chinese economie al groter dan de Amerikaanse. Dit alles betekent dat we niet anders kunnen dan met de Chinese zienswijze, wensen en belangen rekening te houden. Toch moeten we daarbij onze eigen beginselen, normen en waarden en best practices niet uit het oog verliezen en kunnen we van de Chinezen waar mogelijk om een eerlijke, gelijke behandeling vragen, bijvoorbeeld op het vlak van de openstelling voor buitenlandse investeringen."
Meer weten over de stand van de Chinese economie? Lees dan ook het ABN-Amro rapport China Focus: Goudlokje en de pandaberen.
Gerelateerde onderwerpen:
Chinese economie zit weer in de liftChina gaat sanering staalindustrie versnellen
Ontmantelen financiƫle tijdbom prioriteit voor China