economie cultuur politiek RSS

'Meer economische hervormingen China in 2018'

'Meer economische hervormingen China in 2018'

De Chinese overheid zal zijn belofte nakomen om dit jaar nog de financiële markt verder open te stellen voor buitenlandse partijen. Bovendien volgen verse hervormingen die de verwachtingen van de markt zullen overstijgen, zei een naaste adviseur van president Xi Jinping woensdag op het World Economic Forum in Davos.

China creëert nieuwe mogelijkheden voor buitenlandse bedrijven. Eerder aangekondigde hervormingen van de markt voor financiële producten, zoals verzekeringen en pensioenen, zullen "eerder vandaag dan morgen" worden doorgevoerd. Dat beloofde Liu He, lid van het politbureau van de communistische partij China. Hij wordt gezien als economisch brein in de entourage van president Xi en wordt op het forum hetzelfde ontvangen als regeringsleiders.

Daarnaast grijpt China de 40ste verjaardag van de Open Deur-politiek aan om "verse en krachtiger" hervormingen te introduceren, "die de verwachtingen van internationale gemeenschap in sommige gevallen zullen overtreffen". Liu noemde specifiek het versoepelen van beperkingen voor buitenlandse investeerders en het beter beschermen van intellectueel eigendom.

 

Handelsoorlog

Verder bevatte zijn presentatie veel bekende elementen: kwalitatieve boven kwantatieve groei. China's planners zijn zich bewust van de systeemrisico's die de schuldenberg en onroerendgoed-zeepbel vormen en proberen die tijdbommen te ontmantelen. Uiteraard keerde Liu zich tegen protectionisme.

Dat laatste had natuurlijk alles te maken met de aankondiging maandag door de Verenigde Staten van invoerheffingen op zonnepanelen en wasmachines. Liu noemde de VS niet, maar riep op tot "rationele internationale samenwerking". Vrijdag spreekt president Donald Trump in Davos; verwacht wordt dat hij daar nader in zal gaan op zijn economische beleid.

 

Zombiebedrijven

In de wandelgangen van het forum gaf Xiao Yaqing, hoofd van de toezichthouder op de grote staatsbedrijven, een interview aan Reuters. Volgens Xiao ligt de sanering van slecht renderende staatsbedrijven op schema. Hij verwacht de komende tijd meer fusies, productieverminderingen in sectoren met overcapaciteit en ook faillissementen van staatsbedrijven. "Als speler op de markt heb je goede en slechte tijden. En soms ga je gewoon failliet."

Xiao benadrukte nog eens dat de toezichthouder graag ziet dat staatsbedrijven groter, sterker en efficiënter worden, maar dat fuseren op basis van vrijwilligheid gebeurt. Ook moet er voldoende aandacht zijn voor werknemers; "Zij moeten niet zomaar ontslagen worden, maar een nieuwe plek krijgen." De toezichthouder maakte eerder bekend dat de winstgevendheid van de centraal geleide staatsbedrijven vorig jaar met 15,2 procent is gestegen.

woensdag 24 januari 2018

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Chinese economie zit weer in de lift
China gaat sanering staalindustrie versnellen
Ontmantelen financiƫle tijdbom prioriteit voor China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder