economie cultuur politiek RSS

Vraagtekens over brand in tempel Tibet

Vraagtekens over brand in tempel Tibet

Religieus erfgoed is onaangetast gebleven na een brand in de bekende Jokhang-tempel in Lhasa, melden lokale autoriteiten. Maar een gebrek aan openheid wakkert in Tibet het wantrouwen aan.

Zaterdag brak rond half zeven 's avonds brand uit in het Jokhang-tempelcomplex in het centrum van Lhasa, de hoofdstad van de autonome regio Tibet. De politie meldt donderdag dat de brand is ontstaan in een ventilatieruimte op de eerste etage van een gebouw achterin het tempelcomplex. Hoewel de oorzaak van de brand nog niet is vastgesteld, sluit de politie brandstichting uit.

Op de begane grond bevond zich een belangrijk boeddhabeeld, maar dat is ondanks de brand gespaard gebleven. Volgens de verklaring van de politie zijn alle 6.510 religieuze voorwerpen in het tempelcomplex onbeschadigd.

 

Wantrouwen

De lokale overheid put zich uit om aan te tonen dat de brand geen grote gevolgen heeft gehad. Zaterdagavond werd direct al gemeld dat het om een kleine brand was gegaan, die "vrijwel onmiddellijk" was geblust. Zondag ging het tempelcomplex alweer open. Bezoekers viel het op dat monnikken aan het verven waren en dat in sommige tempels grote gele gordijnen waren opgehangen.

Chinese media publiceerden foto's en filmpjes van de Jowo Sakyamuni; het beeld van de 12-jarige Boeddha dat door de Tibetaanse boeddhisten als het belangrijkste beeld in de tempel wordt beschouwd. Maar het materiaal zorgde niet voor kalmte, maar leidde juist tot grote ongerustheid.

 

Censuur

Het was Chinese internetgebruikers zaterdagavond al opgevallen dat uit de tijdsindicatie op videobeelden valt af te leiden dat de brand zeker een uur lang heeft gewoed en bovendien zeer heftig moet zijn geweest. Toen censors deze berichten begonnen te verwijderen gaf dat juist meer lucht aan het vermoeden dat de schade omvangrijk moet zijn.

De Britse Tibetdeskundige Robert Barnett ontdekte dat een foto van de Jowo Sakyamuni die zondag door de staatsmedia werd verspreid waarschijnlijk voor de brand is genomen. Op andere foto's is te zien dat een nieuwe kroon die onlangs op het beeld is geplaatst weer is vervangen door de oude. Barnett denkt daarom dat het beeld door de brand beschadigd is geraakt en de nieuwe kroon door de hitte van het vuur is gesmolten.

 

Bedevaartsoord

Onduidelijk is waarom de autoriteiten zouden liegen over de brand. Zeker als er sprake is van een ongeval. Mogelijk dat de autoriteiten in verlegenheid zijn gebracht en dat zij bang zijn door de Tibetaanse minderheid te worden beschuldigd van nalatigheid. Bovendien wordt deze week Tibetaans nieuwjaar gevierd, waarbij veel Tibetanen vrij zijn. Het kan zijn dat de Chinese overheid ongeregeldheden vreest.

De Jokhang-tempel is een belangrijke bedevaartsplek in het Tibetaans boeddhisme. Dagelijks komen veel boeddhisten naar de tempel om te bidden. Het gebouwencomplex is Unesco-werelderfgoed en vormt samen met het Potala-paleis een belangrijke toeristische attractie in Lhasa.

 

Bent u nu in Tibet en heeft u de Jokhang-tempel zondag of daarna bezocht? Of kent u mensen die momenteel in Lhasa zijn? Stuur mij dan een bericht via de contactpagina.

donderdag 22 februari 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Chinees voetbalteam stopt tournee na Tibet-protest
Chinees plan: waterleiding tussen Tibet en Xinjiang
Tibetaanse filmmaker in ziekenhuis na arrestatie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder