Trekt China de valuta-kaart in blufpoker met VS?
De Chinese regering bestudeert de mogelijkheid om de yuan te laten devalueren. Dat zou de handelsoorlog met de Verenigde Staten verder verbreden.
De Chinese centrale bank heeft de gevolgen in kaart gebracht van een geleidelijke, maar substantiële daling van de koers van de yuan. Dat meldt persbureau Bloomberg maandag op basis van anonieme bronnen bij de Chinese regering. Hoge regeringsfunctionarissen bestuderen momenteel de beleidsnotitie.
De analyse omvat twee delen. Het eerste beschrijft de mogelijkheid om het monetaire beleid in te zetten als onderdeel van handelsonderhandelingen met Amerika. Het tweede richt zich op de economische effecten van een devaluatie als compensatiemaatregel om de gevolgen van Amerikaanse handelsbelemmeringen te verzachten.
Serieus voorstel of blufpoker?
Het bericht komt op het moment dat China en de VS elkaar om de oren slaan met exportheffingen. Naast de reeds afgekondigde invoerheffingen heeft President Donald Trump zijn kabinet de opdracht gegeven extra taksen op de import van een Chinese goederenstroom met een totale waarde van 100 miljard dollar per jaar te onderzoeken.
De vraag is dan ook of het China ernst is om ook een valutaoorlog te ontketenen of dat het onderdeel is van een strategie om de Amerikanen af te schrikken. Zo werd vorige week gesuggereerd dat de Chinese regering Amerikaanse schulden zou kunnen verkopen. China wordt ook wel de bankier van de VS genoemd, omdat de Chinezen zoveel geld aan de Amerikaanse overheid hebben geleend. Het op grote schaal dumpen van schuldpapier kan tot gevolg hebben dat de VS meer moeten gaan betalen om geld te lenen. Maar economen wezen er op dat zo'n strategie als onbedoeld neveneffect heeft dat de waarde van de dollar terugloopt. En dat is juist goed voor de concurrentiepositie van het Amerikaanse bedrijfsleven.
Bijwerkingen
Het verlagen van de yuankoers is weliswaar gunstig voor de export van Made in China, maar brengt ook nadelen met zich mee. Zo wordt het voor Chinese bedrijven moeilijker om hun buiten-landse kredieten terug te betalen of grondstoffen op de wereldmarkt in te kopen. Bovendien zou het onzekerheid en instabiliteit voor het bedrijfsleven met zich meebrengen; iets waar de Chinese regering de afgelopen jaren juist hard aan heeft gewerkt om daar vanaf te komen.
Hoewel Trump tijdens zijn campagne China regelmatig beschuldigde een 'valutamanipulator' te zijn, stijgt in werkelijkheid de waarde van de yuan ten aanzien van de dollar al jaren. De Chinese regering wil op termijn de koers helemaal aan de markt overlaten. Het doelbewust devalueren zou die inspanningen teniet doen.
Meer weten over het powerplay tussen Trump en Xi? Lees dan ook mijn Chinablog bij Elsevier.
Gerelateerde onderwerpen:
Niet handelsoorlog maar belastingslag losgebarstenVijf vragen over een handelsoorlog China en VS
Chinese economie zit weer in de lift