China en VS nog mijlenver uit elkaar over handel
China heeft enige kleine tegemoetkomingen gedaan aan een bezoekende Amerikaanse delegatie. Maar Beijing lijkt niet van plan in te binden om een handelsoorlog te voorkomen.
Twee dagen lang onderhandelden Amerikanen en Chinezen in Beijing om een handelsoorlog te voorkomen. Toen de Amerikaanse delegatie onder leiding van minister van financiën Steven Mnuchin in het vliegtuig naar huis was gestapt, kwam persbureau Xinhua vrijdagavond met het bericht dat de besprekingen "open, efficiënt en constructief" waren geweest.
Hoewel de Chinese delegatie onder leiding van vice-premier Liu He enkele concessies had gedaan, blijft het verschil van inzicht over de handelsrelatie tussen beide landen "relatief groot". Beide landen zouden echter de overtuiging hebben het geschil aan de onderhandelingstafel op te lossen, aldus Xinhua.
Onbespreekbaar
Die optimistische toonzetting kon niet verhullen dat de besprekingen faliekant zijn mislukt. Persbureau Reuters meldde dat de Amerikaanse delegatie had voorgesteld dat het jaarlijkse handelstekort met China met 200 miljard dollar moet worden gehalveerd. Bovendien zouden de Chinese regering nieuwe Amerikaanse invoertarieven niet mogen vergelden en moet het stoppen met stimuleringssubsidies voor innovatieve sectoren in het kader van het Made in China 2025-plan.
Voor de Chinezen is dit volstrekt onbespreekbaar. Beijing deed een handreiking door te beloven meer Amerikaanse producten te importeren en de tarieven op enkele Amerikaanse producten, zoals auto's, te verminderen. Maar veel verder wil men niet gaan.
Tegeneisen
De Chinezen vinden de Amerikaanse opstelling onrechtvaardig en zien geen enkele reden grote toezeggingen te doen. Zij zeggen dat het handelstekort mede is opgelopen doordat zoveel Amerikaanse ondernemingen hun productie aan de fabriek van de wereld hebben uitbesteed. Daar verdienen die bedrijven goed aan door die spulletjes weer voor goed geld te verkopen.
Men kwam zelfs met een eigen wensenlijstje. Bovenaan: geen sancties tegen telecombedrijf ZTE, dat door Washington voor zeven jaar op een zwarte lijst dreigt te worden geplaatst wegens handel met Iran. Ook eist Beijing dat Chinese bedrijven gelijk worden behandeld met die uit andere landen die in de VS investeren. Bovendien moet Washington zijn onderzoek staken naar diefstal van intellectueel eigendom door China , een grote ergernis van de regering Trump.
Gedoemd te mislukken
Dat de onderhandelingen moeizaam zouden verlopen was verwacht. China stelt zich zelfbewust op en lijkt niet bereid om de lieve vrede Amerikaanse wensen in te willigen. Hoewel China een handelsoorlog met zijn grootste afzetmarkt kan missen als kiespijn, gaat dit allang niet meer over handelsbelangen alleen.
Dit gaat over hoe de gevestigde wereldmacht Amerika omgaat met de aanstaande wereldmacht China. Daarom stelt de VS onhaalbare eisen. Daarom zal China niet toegeven. Daarom waren deze onderhandelingen gedoemd te mislukken.
Gerelateerde personen:
Liu HeGerelateerde onderwerpen:
Trekt China de valuta-kaart in blufpoker met VS?Niet handelsoorlog maar belastingslag losgebarsten
Vijf vragen over een handelsoorlog China en VS