'500 Dammen Himalaya gevaar voor mens en natuur'
Vijf landen rond het Himalaya-gebergte hebben plannen voor in totaal meer dan 500 dammen. Deskundigen waarschuwen voor een ecologische ramp.
India, Nepal, Bhutan, Pakistan en China hebben plannen voor de bouw van in totaal 560 dammen in rivieren die ontspringen in de Himalaya. Maar de ecologische gevolgen zijn niet of nauwelijks in kaart gebracht. En over de gevolgen voor de bewoners van het gebied wordt met geen woord gesproken.
Daarvoor waarschuwen wetenschappers in artikel in Science. Als alle plannen doorgaan zal de Himalaya veranderen van een onaangetast gebied in de regio met de meeste dammen ter wereld. "Het effect van al die dammen kan desastreus zijn. Maar we weten het gewoon niet", zegt Tashi Tsering, wateronderzoeker bij de universiteit van British Columbia.
Internationale spanningen
Onderzoekers vrezen dat de dammen de waterhuishouding van de Himalaya ontregelen, met zowel droogtes in het ene als overstromingen in het andere gebied als gevolg. Onbekend is hoeveel mensen moeten verhuizen als hun dal verandert in een stuwmeer. Bovendien waarschuwen de onderzoekers voor damdoorbraken als gevolg van aardbevingen.
In het artikel wordt bovendien gesteld dat de ingrepen in de rivieren internationale gevolgen kunnen hebben. Andere landen stroomafwaarts zoals Bangladesh zijn afhankelijk van het water. Ingrepen in de watertoevoer kunnen tot internationale spanningen leiden.
De helft van 's werelds drinkwater
Voorstanders van de dammen wijzen er op dat de watertoevoer beter gereguleerd kan worden, waardoor overstromingen juist kunnen worden voorkomen. Maar het belangrijkste voordeel is natuurlijk het opwekken van (schone) electriciteit. De dammen zijn gezamenlijk goed voor meer dan 350.000 megawatt aan electriciteit.
Het Himalaya-gebergte is een van de belangrijkste bronnen van zoet water in de wereld. Bijna de helft van de wereldbevolking is voor zijn drinkwater afhankelijk van de rivieren die uit de Himalaya ontspringen. Vrijwel alle grote rivieren in zuidelijk Azië beginnen hier: de Mekong, Brahmaputra, Yangtse en de Gele rivier. Informatie over het wetenschappelijke rapport en andere bronnen is samengebracht in een artikel in The Guardian (inclusief overzichtelijke kaart).
Gerelateerde onderwerpen:
Greenpeace: 'waterroof in Binnen-Mongoliƫ'China's natte droom blijkt ook al vervuild
Grootste dam ter wereld stap dichterbij