Didi schort carpoolservice op na moord op passagier
China's marktleider voor taxidiensten Didi Chuxing zet zijn carpool-app een week stil om onderzoek te kunnen doen naar zijn veiligheidsprocedures. De maatregel volgt na een moord op een 21-jarige stewardess waarvan de man die haar vervoerde wordt verdacht.
China is in de ban van de dood van de 21-jarige stewardess Li Mingzhu. Zij verdween in de vroege uren van zondag 6 mei op weg van het vliegveld naar de binnenstad van Zhengzhou. Voordat ze verdween had ze een collega een tekstbericht gestuurd dat de man bij wie ze via Didi vervoer had geregeld opmerkingen over haar uiterlijk had gemaakt. "Ik ben tegen een perverseling aangelopen."
Op dinsdag werd haar levenloze lichaam gevonden in een greppel. Volgens de politie is zij door twaalf messteken om het leven gekomen. Haar vader vertelde journalisten dat zijn dochter deels ontkleed is aangetroffen; haar broek lag nog in de auto die bij een rivier stond. De bestuurder, Liu Zhenhua, is vooralsnog spoorloos.
Zelfonderzoek
Donderdag maakte Didi Chuxing bekend dat het een beloning van een miljoen yuan (150.000 euro) uitlooft voor tips die leiden tot de aanhouding van Liu. Het internetbedrijf bood excuses aan Li's ouders aan en verklaarde publiekelijk dat het bedrijf tekort is geschoten de veiligheid van zijn passagiers te garanderen en daarmee de verantwoordelijkheid draagt voor haar dood.
Liu zou oneigenlijk gebruik hebben gemaakt van het Didi-account van zijn vader. Die staat geregistreerd als aanbieder van ritjes en heeft daarvoor een verklaring van goed gedrag moeten overleggen. Maar blijkbaar maakte zijn zoon daar wel vaker gebruik van. Didi zou dat hebben geweten, want een vrouwelijke klant zegt dat ze al eerder een klacht over hem had ingediend. Toen daarop een storm van kritiek op sociale media opstak, maakte Didi vrijdag bekend dat het zijn lift-app zeven dagen stillegt "voor zelfonderzoek en verbetering".
Marktleider
Didi Chuxing is een telefoonapp die vraag en aanbod van mobiliteit met elkaar in contact brengt; vergelijkbaar met Uber. Taxichauffeurs kunnen zich bij Didi aansluiten, maar ook auto-eigenaren die wat bij willen verdienen door af en toe een ritje aan te bieden of tegen vergoeding te carpoolen. Didi is actief in 400 Chinese steden met naar eigen zeggen 450 miljoen geregistreerde gebruikers. Vorig jaar bracht Didi 7,43 miljard ritjes via zijn app tot stand. Dat zou betekenen dat het marktaandeel van Didi in China rond de 90 procent is.
Opmerkelijk genoeg was er eerder ophef over de veiligheid van Didi-klanten. In 2016 werd een 24-jarige lerares is Shenzhen beroofd en vermoord door haar Didi-chauffeur. Didi introduceerde een gezichtsherkenningssysteem dat moet voorkomen dat niet-geregistreerde chauffeurs van een Didi-account gebruik maken. Chauffeurs moeten een selfie maken voordat ze in kunnen loggen op het systeem. Volgens het bedrijf waren er tot deze week geen aanwijzingen dat het systeem niet zou werken. Maar een technologiewebsite meldt dat de veiligheidsmaatregel op de dag van de moord niet goed zou hebben gewerkt.
UPDATE - Chinese media melden dat duikers in Zhengzhou vrijdag een lichaam van een man uit de rivier hebben gehaald. Een DNA-test moet uitwijzen of het om Liu Zhenhua gaat.
UPDATE II - De politie in Zhengzhou heeft zaterdag bevestigd dat de aangetroffen verdronken persoon inderdaad Liu Zhenhua is.
UPDATE III - Didi heeft op zondag 26 augustus voor de tweede keer zijn carpool-app tijdelijk op zwart gezet. Dat gebeurde nadat de vrijdag ervoor de 20-jarige Zhao Xiao in Yeiqing door haar Didi-chauffeur was verkracht en vermoord. De 27-jarige chauffeur kon zaterdag worden aangehouden. Didi benadrukte in eerste instantie dat de chauffeur aan alle veiligheidseisen had voldaan, maar moest toegeven dat de dag voor de moord een vrouw een klacht over de chauffeur had ingediend nadat hij haar op een verlaten plek had afgezet en enige tijd achtervolgd. Didi zei toen dat er 'teleurstellende fouten' waren gemaakt en stuurde twee directieleden de laan uit. Didi wil het businessmodel van de carpoolapp evalueren en al op 1 september wijzigingen aan de toezichthouder voorleggen.
Gerelateerde onderwerpen:
Doodstraf voor Chinese seriemoordenaarApple steekt miljard in Chinese taxi-app
Chinese internetgigant neemt aandeel in Uber