Vietnam leest Chinese toeristen de les over landkaart
T-shirts met daarop een kaart waarbij de Zuidchinese-Zee tot China wordt gerekend is de reden dat een groep Chinese toeristen in Vietnam in de problemen kwam. Ze mochten pas het land inreizen nadat ze de kledingstukken hadden ingeleverd.
De groep van veertien Chinezen arriveerde zondagavond op het vliegveld van Cam Ranh voor een vijfdaagse trip. Hun aankomst leidde onmiddellijk tot ophef, vanwege de omstreden kaart op de t-shirts van de groepsleden. De luchthavenpolitie droeg de groep op van kleding te wisselen en de shirts in te leveren.
Verschillende passagiers hadden de groep toen ook al gesignaleerd, hun foto genomen en via social media gedeeld. Dat leidde tot felle reacties van Vietnamese internetgebruikers. "Deporteren en op een zwarte lijst zetten", was een van zakelijkste reacties.
Anti-Chinese rellen
Het reisgezelschap was zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust. Ze hadden de t-shirtjes op een markt in hun woonplaats gekocht. Het is voor Chinese reisgezelschappen niet ongebruikelijk dat ze laten zien dat ze bij elkaar horen; soms door middel van petjes van dezelfde kleur, maar matching outfits komt ook wel voor.
China mag dan grote delen van de Zuidchinese-Zee tot zijn territoir rekenen, buurland Vietnam is het daar absoluut niet mee eens. Zij vindt dat landmassa's en de zee eromheen tot Vietnam behoren. Vietnamese douaniers weigeren soms het Chinese paspoort te stempelen met daarin een landkaart met de Chinese interpretatie van wie het in de Zuidchinese-Zee voor het zeggen heeft. Ook Vietnamese gidsen klagen dat zij soms verhitte discussies voeren met Chinese toeristen. In 2014 waren er felle anti-Chinese rellen nadat een Chinees boorplatform proefboringen uitvoerde in een stuk zee dat ook door Vietnam wordt geclaimd.
Juiste kaart
In 2014 introduceerde de Chinese overheid een nieuwe kaart van China waarop duidelijker de territoriale claims in de Zuidchinese-Zee zijn af te lezen. Gebruik van deze kaart is in China verplicht. Afwijking kan tot in beslagname leiden.
De Chinese overheid is de afgelopen maanden behoorlijk actief om het gebruik van de 'juiste kaart' af te dwingen. Luchtvaartmaatschappijen en hotelketens kregen te horen dat zij de Chinese versie dienen te gebruiken, waarbij behalve de Zuidchinese-Zee ook Taiwan tot het Chinese territoir wordt gerekend. Deze week moest kledingmerk GAP excuses maken omdat het een landkaartje op kleding had afgedrukt waarop noch Tibet, noch Taiwan als Chinees grondgebeid was afgebeeld.
Retoriek
Nu krijgt China dus een koekje van eigen deeg. Het ministerie van buitenlandse zaken in Beijing heeft nog niet op het incident gereageerd. Maar ongetwijfeld zal het met de gebruikelijk retoriek komen over zijn onweerlegbare claims op de Zuidchinese-Zee. Verder zal China geen olie op het vuur gooien.
Want het weet dat Vietnam de zaak ook niet zal opspelen. Vorig jaar bezochten vier miljoen Chinese toeristen het land; een op de drie buitenlandse toeristen in Vietnam komt uit China. Die ga je niet de deur wijzen.
Gerelateerde onderwerpen:
Vijf vragen over China's eisen aan luchtvaartsectorChina is nog niet uitgebouwd in Zuidchinese-Zee
China wuift Vietnamees bezwaar olieplatform weg