Dubbelspionnen voor China in Franse cel
Twee voormalige Franse spionnen zijn aangehouden op verdenking van het doorspelen van geheime informatie aan een vreemde mogendheid. Tenminste een van de twee was werkzaam in Beijing, totdat hij werd teruggeroepen omdat hij een relatie met een Chinese vrouw aanging.
De gepensioneerde Franse oud-spionnen Henri M. (71 jaar) en Pierre-Marie H. (66) zijn aangehouden op verdenking van hoogverraad. Zij werden al op 22 december vastgezet, maar hun arrestatie werd afgelopen weekeinde pas onthuld door Franse media.
Het ministerie van defensie in Parijs bevestigde het onderzoek naar de beide ex-spionnen en spreekt van een "extreem serieuze zaak". De voormalige agenten van de buitenlandse veiligheidsdienst DGSE zouden "fundamentele nationale belangen" hebben geschaad door staatsgeheimen te delen met andere mogendheden. Het onderzoek naar de twee wordt gedaan door de Franse binnenlandse veiligheidsdienst.
Stationshoofd
Het ministerie weigert het land te noemen waarvoor de oud-DGSE-agenten zouden hebben gespioneerd. Maar de Franse pers is daar eenduidig in: China. In 2010 publiceerde journalist Franck Renaud van Journal du Dimache al een boek over een schandaal op de Franse ambassade in Beijing.
Henri M. was daar in 1997 naartoe gestuurd om leiding te geven aan de Franse spionnen in China. Daar knoopte hij een relatie aan met een Chinese ambassademedewerkster. De ambassadeur verzocht vervolgens Parijs om M. terug te roepen. De diplomaat vertrouwde de vrouw niet en vond dat M. op zijn minst kwetsbaar voor chantage was geworden door de buitenechtelijke affaire.
Driedubbelspion
Toen M. daadwerkelijk van zijn post werd gehaald, nam hij ontslag bij de DGSE. Hij begon een importbedrijf in Chinese meubelen. Nadat hij gescheiden was van zijn vrouw trouwde hij met zijn Chinese vriendin en verhuisde in 2003 naar Hainan. Daar opende hij een restaurant. Zijn Chinese vrouw wordt ook als verdachte beschouwd, maar zou niet vastzitten.
Over M's medeverdachte, Pierre-Marie H., is minder bekend. Onduidelijk is of hij in China was gestationeerd. Grote vraag is ondertussen waarom het zo lang heeft geduurd voordat de twee zijn aangehouden, als al in 1998 twijfels over M. bestonden en in 2010 de hele kwestie is geopenbaard. Renaud suggereert dat de Fransen hem met rust hebben gelaten, om de Chinezen te doen geloven dat ze met M. een dubbelspion hadden binnengehaald.
Onze man in Beijing
In oktober 2016 werd de Nederlandse ambassadeur in Beijing, Ron Keller, naar Den Haag teruggehaald. Hij had een relatie aangeknoopt met een Chinese medewerkster. Toen andere ambassademedewerkers in Den Haag alarm sloegen werd Keller van zijn post ontheven, omdat hij zich kwetsbaar voor chantage had gemaakt.
Gerelateerde onderwerpen:
VS arresteren ex-spion die mogelijk voor China werkteBeloning voor tips over buitenlandse spionnen
'China ontmantelde netwerk van CIA-informanten'