economie cultuur politiek RSS

Zes maanden cel voor man die op Chinese vlag stond

Zes maanden cel voor man die op Chinese vlag stond

Een Chinese man moet zes maanden brommen omdat hij op de nationale vlag heeft gestaan. Om onpatriottistisch gedrag tegen te gaan zijn de straffen voor het beledigen van de nationale waardigheid vorig jaar aanmerkelijk verhoogd.

Op een video is te zien hoe de man bij de feestelijke opening van zijn sportschool in Zhaoqing een Chinese vlag op de grond legt en daar bloemen overheem strooit. De man staat daarbij op de rode vlag met de vijf gele sterren. Op de achtergrond zijn leeuwendansers en drummers in traditionele kostuums te zien.

De sportschoolhouder heeft de opnamen zelf in februari op internet geplaatst. De video ging viraal nadat iemand opmerkt dat de man de nationale vlag met disrespect behandelt. De autoriteiten besluiten daarna vervolging in te stellen.

 

Nationale waardigheid

Dinsdag werd hij veroordeeld tot een half jaar celstraf wegens belediging van de nationale vlag. "Hij is opzettelijk op de vlag gaan staan, [heeft] daarmee de nationale waardigheid beschadigd en een slechte invloed op de maatschappij uitgeoefend", aldus een verklaring van de rechtbank.

Het Chinese parlement nam vorig jaar een wet aan die de straf op het onteren van de nationale vlag, het nationale embleem en het volkslied verhoogde van 15 dagen tot drie jaar. De sportschoolhouder is niet de eerste die hiervoor wordt veroordeeld; in november werd een restauranthouder veroordeeld omdat hij de vlag ondersteboven had gehangen en in december kreeg een inwoner van Tianjin twee jaar celstraf omdat hij 66 vlaggen had stukgemaakt.

 

Vaderlandsliefde

Strengere straffen passen in de patriottistische agenda van de Chinese regering en de partij. Chinezen worden verondersteld trots te zijn op het vaderland en respect voor de nationale symbolen hoort daarbij.

China dringt er bij het bestuur van de stad Hong Kong op aan dat het de strengere straffen overneemt. Het is veel Chinezen een doorn in het oog dat sommige inwoners van de stad boe roepen als het volkslied ten gehore wordt gebracht. Formeel behoort Hong Kong sinds 1997 tot de Volksrepubliek China, maar het heeft als speciale autonome regio vergaande autonomie en een eigen rechtsstelsel. Sommige inwoners van Hong Kong vinden het maar niets dat zij tot de Volksrepubliek behoren en verzetten zich tegen de nationale Chinese symbolen.

donderdag 31 mei 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Vijf vragen over China's eisen aan luchtvaartsector
Vier parlementariƫrs Hong Kong verliezen zetel
Japan en China twisten over kaartje

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder