Zes jaar cel voor activist Edward Leung in Hong Kong
Een rechtbank in Hong Kong heeft Edward Leung tot een gevangenisstraf van zes jaar veroordeeld. De activist die strijdt voor de autonomie van de stad ten opzichte van China moet de cel in vanwege zijn aandeel in rellen in 2016.
Leung werd in februari 2016 aangehouden bij ernstige rellen rond Chinees Nieuwjaar. De lokale overheid had de politie opdracht gegeven illegale verkopers van de straat te verwijderen. Gealarmeerd via sociale media schoten duizenden burgers de straatverkopers te hulp. De totaal overdonderde politie werd zo in het nauw gedreven, dat agenten waarschuwingsschoten losten om raddraaiers op afstand te houden.
De rellen werden de visbalrevolutie gedoopt, vernoemd naar de lekkernij die traditioneel met Chinees Nieuwjaar in Hong Kong op straat wordt verkocht. Demonstranten stelden dat ze te hoop waren gelopen omdat ze het voornemen van het stadsbestuur als een poging zagen de tradities en eigenheid van Hong Kong aan te tasten.
Politieke motieven
Leung had tijdens het proces toegegeven dat hij die nacht een agent had aangevallen. De rechter veroordeelde hem daarvoor tot 12 maanden cel. Op het mishandelen van een politieambtenaar staat een maximale celstraf van twee jaar. Maar daarnaast kreeg Leung zes jaar cel voor het verstoren van de openbare orde. Wel mogen beide vonnissen tegelijkertijd ten uitvoering worden gelegd.
Tegelijk met Leung stonden nog vier demonstranten terecht; twee werden er vrijgesproken en de anderen kregen respectievelijk zeven jaar en 3,5 jaar cel. De rechter verklaarde dat afschikking het belangrijkste motief was voor de hoge straffen. Politieke motieven hadden geen rol gespeeld bij de beoordeling, zei ze, alleen de ernst van het geweld en de ordeverstoring.
Politieke route afgesloten
Daar hebben veel personen in Hong Kong hun twijfels bij. Op sociale media werd een bericht gedeeld waarin de vergelijking werd gemaakt met een strafzaak eerder dit jaar. Een politieman die een vrouw had verkracht kreeg 5,5 jaar cel.
Leung is een van de jonge activisten die is opgestaan bij de Paraplu-demonstraties in najaar 2014. Toen gingen honderdduizenden burgers van Hong Kong de straat op om democratische hervormingen te eisen. Tot politieke hervormingen leidde dat echter niet. Sommige protestleiders zeiden daarna dat zij veranderingen via het democratisch systeem tot stand wilden brengen. Leung en vijf andere kandidaten werden echter door de kiesraad als kandidaat geweigerd omdat zij zich voor een onafhankelijk Hong Kong hadden uitgesproken. Na de verkiezingen besloot de rechter dat nog eens vier gekozen volksvertegenwoordigers geen recht hebben op hun zetel omdat zij de eed onrechtmatig hadden afgelegd.
Gerelateerde onderwerpen:
Vier parlementariƫrs Hong Kong verliezen zetelHong Kong weigert kandidaat Nationale Partij
Nieuwe jaar begint met rellen in Hong Kong