economie cultuur politiek RSS

Top Kim-Trump voor China Sinterklaas en Kerst tegelijk

Top Kim-Trump voor China Sinterklaas en Kerst tegelijk

De Chinese regering denkt dat de tijd rijp is om de economische sancties tegen Noord-Korea te versoepelen. Maar wat Donald Trump zei over de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Zuid-Korea zal de harten van de Chinese leiders pas echt sneller hebben doen kloppen.

Minister van buitenlandse zaken Wang Yi prees enkele uren na de top de leiders uitbundig en zei dat China onderhandelingen over denuclearisatie toejuicht. “Dat Kim en Trump bij elkaar komen en op basis van gelijkwaardigheid met elkaar spreken heeft een belangrijke en positieve betekenis en vormt nieuwe geschiedenis”, aldus Wang. “Tegelijkertijd moet er een vredesmechanisme komen om Noord-Korea’s redelijke zorgen over zijn veiligheid weg te nemen.”

Daarna nam woordvoerder Geng Shuang een voorschot op China’s inzet: “De resoluties van de VN-Veiligheidsraad benadrukken dat sancties moeten worden aangepast in overeenstemming met hoe Noord-Korea uitvoering geeft aan de overeenkomst – inclusief opschorting of verwijdering van sancties”, aldus Geng. “Sancties zijn een middel, geen doel op zichzelf. De Chinese zijde gelooft dat de acties van de VN-Veiligheidsraad de huidige diplomatieke dialoog en de pogingen tot denuclearisatie te komen moeten ondersteunen.”

 

Raamovereenkomst

Kim en Trump ontmoetten elkaar dinsdag in Singapore; in meerdere opzichten een historische ontmoeting. Beide leiders plaatsten hun handtekening onder een zorgvuldig voorgekookte overeenkomst, bestaande uit vier punten.

- De Verenigde Staten en de Democratische Volksrepubliek Korea verplichten zich nieuwe betrekkingen aan te gaan om zo het verlangen van de volkeren van beide landen naar vrede en welvaart te realiseren.

- Beide landen zullen zich inspannen om een duurzaam en stabiel regime van vrede te vestigen op het Koreaans Schiereiland.

- De DPRK verplicht zich naar de volledige denuclearisatie van het Koreaans Schiereiland toe te werken.

- De VS en de DPRK verplichten zich tot het vinden van de overblijfselen van krijgsgevangenen en vermiste militairen, inclusief de onmiddellijke repatriëring van de resten die al zijn geïdentificeerd.

 

Concessie

Maar Trump verraste vriend en vijand toen hij in de persconferentie na afloop achteloos onthulde dat hij een grote concessie had gedaan die niet in de gezamenlijke overeenkomst terecht was gekomen. “We stoppen met oorlogsspelletjes, wat ons veel geld zal besparen. Tenzij we zien dat de onderhandelingen onvoldoende opleveren. Maar we besparen een groot bedrag. Bovendien vind ik dat ze erg provocatief zijn.”

Trump suggereerde bovendien dat hij de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de toekomst zou kunnen verminderen. “We hebben momenteel 32.000 soldaten in Zuid-Korea. Ik zou het fijn vinden als ik ze naar huis kan brengen. Maar dat is niet onderdeel van de overeenkomst van dit moment.”

 

Meeschrijven

In Tokio en Seoul zullen ze zich hebben verslikt in de thee. In Beijing kan de vlag uit. Drie maanden geleden stond China nog helemaal buitenspel toen op Zuidkoreaans initiatief een top tussen Kim en Trump bespreekbaar werd gemaakt. Pas op het allerlaatste moment werden de banden met Noord-Korea weer aangehaald en bracht Kim -voor het eerst- twee bliksembezoeken aan Xi Jinping. En nu hebben ze de jackpot.

Oorlogsdreiging van de baan, sancties versoepelen, geen Amerikaanse legeroefeningen in China’s achtertuin én mogelijke terugtrekking van alle GI’s uit Zuid-Korea; het is alsof het Sinterklaas en Kerstmis tegelijk is voor China. In Beijing hebben ze ijverig mee staan schrijven: president Trump vindt legeroefeningen zo ver van zijn eigen territoir onnodig, duur en provocatief voor andere landen. Dat komt vast nog wel een keer van pas.

dinsdag 12 juni 2018

Gerelateerde personen:

Wang Yi
Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Bezoek Kim Jong-un is diplomatiek succes China
'China bouwt vluchtelingenkampen bij grens N-Korea'
Vijf vragen over oorlogsdreiging Noord-Korea

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder