economie cultuur politiek RSS

Afpersers belden slachtoffers 1,2 miljard keer

Afpersers belden slachtoffers 1,2 miljard keer

De politie in de zuidelijke provincie Guangdong heeft twee bendes opgerold die hun slachtoffers net zo lang belden, totdat ze grif betaalden om van het gezeur af te zijn. Ruim 200 bendeleden waren volcontinu aan het bellen.

Rechercheurs begonnen hun onderzoek in april nadat een man in Guangzhou aangifte van afpersing had gedaan. De man was letterlijk 24 uur per dag telefonisch lastiggevallen met oproepen en tekstberichtjes. De bende eiste 500 yuan (75 euro), maar zelfs nadat het bedrag was overgemaakt duurde het vier dagen voordat het getreiter ophield.

Omdat de afpersers gebruik maken van prepaid-telefoons met afgeschermde nummers was het niet zo gemakkelijk de daders op te sporen. Maar telefoongegevens leidden de speurders naar een adres in Shenzhen. Bovendien kwam tijdens het onderzoek nog een ander adres naar boven van waaruit enorme aantallen telefoontjes werden gepleegd.

 

Telefoonhel

Het bleek uiteindelijk om twee bendes te gaan, met een min of meer dezelfde modus operandi. De ene bende noemde zichzelf Maniakale Wolk van Telefoontjes en de ander Sla Ze Dood. Bij invallen bleek dat ze verrassend low tech te werk gingen. Er waren ruim tweehonderd bendeleden nodig om de klok rond hun slachtoffers telefonisch lastig te vallen.

Ze maakten daarbij gebruik van 3.100 mobiele-telefoontoestellen en laptops. Uit de gegevens van de telefoonmaatschappij blijkt dat ze samen goed zijn geweest voor 1,2 miljard telefoontjes en berichten. Telefoonnummers werden willekeurig gekozen. Als er werd opgenomen werd het nummer opgeslagen en herhaaldelijk gebeld. Na enige tijd werd het slachtoffer een bericht gestuurd hoe de telefoonhel kon ophouden.

 

Daar is een app voor

Omdat een betrekkelijk laag bedrag werd geëist, kozen veel slachtoffers ervoor te betalen. Dat is eenvoudiger dan van nummer te wijzigen. Maar de politie roept slachtoffers op altijd aangifte te doen, zodat de bendes kunnen worden opgespoord. Het bureau voor publieke veiligheid wijst erop dat telefoonmaatschappijen over speciale software beschikken om telefonische stalkers te blokkeren. Slachtoffers kunnen een speciale app downloaden die ongewenste oproepen herkent en blokkeert.

Telefonisch lastigvallen om iemand tot betaling te dwingen is in China niet ongewoon. Ook incassobureaus en telefonische verkopers maken van de methode gebruik. Er is zelfs een naam voor: iemand doodbellen.

woensdag 20 juni 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Alibaba doet aangifte van afpersing door computerblad
Hoe een voetbalvrouw China's nieuwe rijken oplichtte
Internationale politieactie tegen telecomfraude

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder