'China wilde Duitse parlementariër als informant'
De Chinese staatsveiligheidsdienst zou twee jaar geleden hebben geprobeerd een lid van de Bondsdag als informant te werven. Dat schrijft de Süddeutsche Zeitung vrijdag op basis van anonieme bronnen.
Volgens de krant werd de buitenlandwoordvoerder in de zomer van 2016 benaderd door iemand die zich als Jason Wang presenteerde. Volgens zijn LinkedIn-profiel was Wang verbonden aan een vereniging die erop gericht was de internationale betrekkingen van China te verbeteren. Hij informeerde of de parlementariër bereid was tegen een vergoeding van ruim 30.000 euro analyses over het Duitse buitenlandbeleid te schrijven.
De twee mailden wat en al snel begon Wang specifieke vragen over het politieke overleg achter de schermen te stellen. Dat was het moment dat de Bundesamts für Verfassungsschutz, de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, ingreep. De dienst informeerde het parlementslid dat achter de naam Jason Wang zich waarschijnlijk een Chinese spion verschool.
Tweede spionagezaak
Onduidelijk is om welke parlementariër het precies gaat. Volgens de Süddeutsche Zeitung zijn er twee parlementsleden die aan de omschrijving van de anonieme bron voldoen. Beide ontkenden desgevraagd. Wel hebben tenminste twee fractiegenoten de gang van zaken tegenover de krant bevestigd. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken en de Chinese ambassade in Berlijn ontkennen de spionagepoging.
Uit het onderzoek van de verslaggevers kwam bovendien een tweede casus naar boven. Het zou gaan om een persoonlijk medewerker van een parlementslid. Hij of zij was ook door Jason Wang benaderd om tegen een vergoeding van 10.000 euro analyses te schrijven. De medewerker was gevraagd voor overleg naar China te reizen en was daar volgens bronnen bij veiligheidsdiensten onder druk gezet om informant te worden.
Sociale media
De onthullingen komen op een veelbetekenend moment. De Chinese premier Li Keqiang bezoekt komende week Berlijn. Onder meer op de agenda: cyberspionage. Li is momenteel in Europa voor de 16+1-top; een ontmoeting tussen de regeringsleiders van Oost- en Centraal-Europese landen en China.
De Duitse veiligheidsdienst waarschuwt al langer voor toegenomen activiteit van Chinese spionnen. Die zou niet alleen gericht zijn op het verwerven van bedrijfsgegevens, maar ook op politieke informatie. De dienst waarschuwde in december Duitse burgers voor Chinese nepaccounts op LinkedIn. Achter deze accounts zouden Chinese spionnen schuilen die zich voordoen als wetenschapper, consultant, headhunter of medewerker van een denktank. Soms gebruiken ze daarvoor de naam van bestaande organisaties. Volgens de BfV zouden op die manier zeker tienduizend Duitse staatsburgers zijn benaderd, zoals politici, medewerkers van het parlement en ambtenaren.
Gerelateerde personen:
Li KeqiangGerelateerde onderwerpen:
Vijf vragen over Chinese spionage op sociale mediaVS arresteren oud-agent wegens spionage China
Dubbelspionnen voor China in Franse cel