economie cultuur politiek RSS

Geweld in Xinjiang bij einde ramadan

Vorige week woensdag zijn bij ongeregeldheden in Ayikulezhen waarschijnlijk drie doden en enkele tientallen gewonden gevallen. De rellen hadden plaats rond het begin van het suikerfeest.

Verschillende internationale persbureaus melden op basis van bronnen in Xinjiang dat er ongeregeldheden uitbraken nadat politieagenten vier personen hadden gearresteerd vanwege 'illegale religieuze activiteiten'. Een groep verzamelde zich bij het politiebureau om vrijlating te eisen.

Toen er vanuit de groep met stenen werd gegooid zou de politie rond half twee 's nachts het vuur hebben geopend. Daarbij zouden tenminste drie personen dodelijk zijn getroffen en nog eens 20 mensen gewond zijn geraakt. Ook 12 politiemensen raakten gewond.

 

Censuur spreekt

Het voorval lijkt te worden bevestigd door een instructie die Chinese journalisten van hun censors ontvingen. "Het is verboden om verslag te doen van de rellen en plunderingen die op 7 augustus plaatshadden in de prefectuur Aksu, provincie Xinjiang", citeert de website Ministery of Truth, die regelmatig verslag doet van censuur in China.

Xinjiang is de provincie waar turkssprekende moslims wonen: Oeigoeren. Er is vaker sprake van geweld. Eerder dit jaar waren er drie gewelddadige inicdenten waar in totaal ongeveer 70 mensen om het leven kwamen. Xinjiang ligt in het uiterste noordwesten van China. Het is niet eenvoudig voor westerse journalisten om verslag te doen uit deze afgelegen regio. Chinese media publiceren onregelmatig over gewelddadige incidenten, al naar gelang het de autoriteiten uitkomt om geweld van moslims te benadrukken of geweld van overheidszijde juist te verzwijgen.

maandag 12 augustus 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Opnieuw geweld Xinjiang: 27 doden
21 doden bij geweld in Xinjiang
Elf Oeigoeren in cel voor religieus extremisme

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder