economie cultuur politiek RSS

China overweegt kinderbijslag

China overweegt kinderbijslag

De Chinese overheid gaat experimenteren met financiële prikkels om ouderparen te overtuigen sneller en meer kinderen te nemen. De verruiming van de eenkindpolitiek heeft onvoldoende effect gehad en demografen waarschuwen voor vergrijzing.

De nationale gezondheidscommissie heeft experts gevraagd suggesties te doen om de kosten van het ouderschap te verlagen. Het gaat daarbij zowel om fiscale prikkels, als subsidies op bijvoorbeeld kinderopvang of kinderbijslag. Dat meldt de nieuwswebsite The Paper woensdag, evenwel zonder een bron voor het nieuws te noemen. Onderzoek moet uitwijzen welke stimuleringsmaatregelen het meeste effect hebben.

Helemaal onlogisch is het bericht niet. Ondanks het afschaffen van de eenkinspolitiek in 2015 wil het geboortecijfer maar niet stijgen. In 2017 werden er 17,2 miljoen Chinese baby's geboren; 3,5 procent minder dan het jaar ervoor. Veel Chinese ouders zijn zelf opgegroeid als enig kind; zij vinden het prima om een klein gezin te vormen. Ook worden de kosten van een kind opvoeden vaak genoemd als barrière voor gezinsuitbreiding.

 

Vergrijzing en ontgroening

Chinese demografen waarschuwen al langer voor de gevolgen van vergrijzing. Door de toename van de gemiddelde levensverwachting en de afname van het aantal geboortes, neemt het aandeel senioren snel toe. In 2040 zal naar verwachting 28 procent van de Chinese bevolking ouder dan 60 jaar zijn. In 2010 was dat nog 12,4 procent. Daardoor nemen de kosten van gezondsheidszorg en pensioenen toe, terwijl die door een krimpende groep werkenden moet worden opgebracht.

Eerder suggereerde de overheid al dat het de huidige tweekindpolitiek versneld los wil laten. Chinese ouders zouden dan voor het eerst in veertig jaar zelf de omvang van hun gezin mogen bepalen. De komende tien jaar groeit de bevolking nog met in totaal 40 miljoen mensen tot 1,41 miljard om daarna te dalen tot 1,3 miljard in 2050.

UPDATE - De noordelijke provincie Liaoning is de eerste die maatregelen afkondigt om het geboortecijfer te verhogen. Een plan belooft hulp bij het vinden van geschikte woonruimte en een school voor tweede kinderen. Procedures om toestemming te krijgen voor het krijgen van een kind moeten eenvoudiger worden. Ook spreekt het beleidsdocument van een financiële tegemoetkoning voor ouderparen met twee kinderen; een bedrag wordt echter niet genoemd.

donderdag 12 juli 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Ondanks tweekindpolitiek minder geboortes China
China houdt zeker 20 jaar vast aan tweekindbeleid
China's bevolking gaat vanaf 2025 krimpen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder