Familie wil schadevergoeding na dood door shopping
Nabestaanden van een 74-jarige man die is overleden op vakantie eisen schadevergoeding van het reisbureau. Zij claimen dat hun geliefde is gestorven omdat hij was uitgeput door gedwongen te winkelen.
Op 11 april vertrekt de familie Lü, bestaande uit de 74-jarige man, zijn echtgenote en vier familieleden vanuit Changzhou voor een vakantietrip. Het is een pittig reisschema: in negen dagen zullen ze acht steden bezoeken, onder meer Hong Kong, Macau en Guilin. Op de zesde dag, als de groep per hogesnelheidstrein van Zhuhai naar Guilin gaat, wordt de bejaarde onwel. Hij raakt buiten kennis en als hulpverleners in Guilin de trein betreden blijkt hij overleden. Diagnose: hartaanval.
Over deze feiten zijn alle betrokken het eens. Maar de nabestaanden houden reisbureau Tongda verantwoordelijk voor zijn overlijden. Volgens de familieleden was hij -op klachten van diabetes na- voor vertrek nog kerngezond. Hij zou volledig zijn uitgeput doordat de groep gedwongen werd uren te winkelen.
Shop till you drop
Het reisschema voorzag volgens de eisers in de eerste vier dagen -naast reistijd- in zeven uur rondleidingen en 15 uur shoppen. Het bezoek aan Hong Kong was helemaal ingeruimd voor winkelen. In Macau kreeg de familie het aanbod een winkelbezoek af te kopen voor 130 yuan per persoon (20 euro). Toen de man op dag vijf in Zhuhai had aangegeven dat hij vermoeid was en in de bus wilde blijven, zou de reisleider boos zijn geworden en de familie hebben gedwongen de winkel in te gaan.
Tongda ontkent niet dat het reisschema in flink veel winkelbezoek voorzag. Dat was bij de deelnemers bekend en daarvoor hebben ze ook getekend. Wel wordt ontkend dat de bejaarde tegenover de reisleider heeft aangegeven dat hij moe was of dat hij tegen zijn zin uit de bus is gejaagd. Volgens Tongda had de 74-jarige ook kunnen overlijden als hij niet op vakantie was gegaan.
Gedwongen winkelnering
China kent al lang het fenomeen van zogeheten nultarief-reizen. Een reisje wordt onder de kostprijs aangeboden; de organisatie strijkt provisies op van de aankopen die de deelnemers doen. Daarom worden tijdens de reis veel winkels aangedaan en wordt druk uitgeoefend op de deelnemers de yuans te laten rollen. In 2015 werd een toerist uit Heilongjiang doodgeslagen in een winkel in Hong Kong, naar verluidt over een dispuut over zijn koopgedrag. Twee jaar geleden werden dit type reizen door de Chinese overheid verboden om met name oudere consumenten te beschermen. Desondanks wordt dit type reizen nog volop aangeboden.
De vraag is nu: was dit een verboden nultarief-reis? Volgens de familie wel. Ze betaalden 998 yuan per persoon voor de negendaagse reis (150 euro), waarbij moet worden aangetekend dat ze alleen voor vervoer en de gids hebben betaald en verblijfskosten zelf moesten afrekenen. Tongda ontkent; de reis zou 1.500 yuan hebben gekost (225 euro). Ook claimt de familie dat ze voor 2.500 yuan een videocamera en een halsketting hebben uitgegeven, uit angst dat ze door de reisleider belachelijk zouden worden gemaakt ten overstaan van de groep. De familie eist een onbekend bedrag aan schadevoergoeding; anders starten zij een rechtszaak tegen Tongda.
Gerelateerde onderwerpen:
Blogaap vlogt: Chinees ToerismeChina investeert fors in toerismesector
Database met ongewenst gedrag toeristen