Hoog tarief sta-in-de-weg acceptatie UnionPay-kaart
De vergoeding die de Chinese betaalkaart UnionPay aan zijn klanten vraagt hindert de acceptatie door Nederlandse banken. Die willen niet opdraaien voor de kosten van Chinese pinners.
Door heel Europa kunnen Chinese reizigers met hun pinpas met UnionPay-logo geld opnemen. Behalve in Nederland. Het is een veelgehoorde klacht op sociale media; Chinese toeristen zijn stomverbaasd als ze erachter komen dat ze om euro's op te nemen de grens met België of Duitsland moeten oversteken.
Dat heeft ironisch genoeg te maken met de efficiëntie van het Nederlandse betalingsverkeer. Dat laat de Betaalvereniging desgevraagd weten, een samenwerkingsverband van aanbieders en afnemers van betaaldiensten. De kosten van het betalingsverkeer zijn hier zo laag, dat de banken afgesproken hebben de eindgebruiker met een Maestro- of V Pay-bankkaart daarvoor geen kosten in rekening te brengen. Met andere woorden: pinnen is gratis voor de consument. In de meeste andere landen is dat anders; daar betaalt de consument wel een vergoeding die direct van zijn rekening wordt afgeschreven als hij een geldautomaat heeft gebruikt.
Hoge kosten
Nederlandse banken brengen elkaar wel een kleine vergoeding in rekening voor gastgebruik bij GEA's, zoals geldautomaten worden genoemd. Daardoor kunnen klanten van bank A ook geld trekken bij bank B. Deze vergoeding wordt echter niet direct aan de klant doorberekend. Nederlandse geldautomaten zijn daarom niet toegerust om extra kosten te verwerken, laat Rabobank Nederland weten.
Veel buitenlandse aanbieders van bankkaarten hebben met de Nederlandse banken afgesproken geen of zeer lage transactiekosten te rekenen. UnionPay is daartoe niet bereid. "Deze kosten zijn zeer hoog en wensen we niet voor eigen rekening te nemen, wat maakt dat we UP niet in onze geldautomaten accepteren. UP wenst deze kosten toch te blijven hanteren", zegt Rabo-woordvoerder Elise van Heeswijk.
Wel pinnen bij Euronet
UnionPay Europe laat weten dat Chinese kaarthouders in Nederland bij GEA's van Euronet toch geld kunnen pinnen. Euronet is geen Nederlandse bank en heeft eigen afspraken gemaakt waardoor UnionPay-klanten vijf tot zes euro betalen voor iedere keer dat ze geld trekken. Dat is in het buitenland niet ongebruikelijk, dus daar zullen Chinese reizigers niet van schrikken. Euronet exploiteert enkele honderden geldautomaten, herkenbaar aan hun blauwgele kleur. Ze staan niet op straat, maar in winkels waar veel toeristen komen. Het biedt dus in ieder geval een oplossing voor Chinese toeristen in Amsterdam of de Zaanse Schans.
Overigens laat UnionPay Europe weten dat hun credit card in 60 procent van alle winkels en restaurants in Nederland wordt geaccepteerd. Ook dat aandeel is in veel andere Europese landen hoger. Volgens de Betaalvereniging staan de hoge kosten die UnionPay in rekening brengt verdere acceptatie in de weg. "Er zijn Nederlandse betaaldienstverleners die UP als optie aan winkeliers aanbieden, maar die winkeliers hebben daar zelf geen belangstelling voor. In Nederland wordt UnionPay vooral geaccepteerd aan toonbanken waar relatief veel Chinezen grote bedragen willen afrekenen, zoals sommige juweliers en dure merkwinkels. Kennelijk vinden veel andere winkeliers het de kosten niet waard", aldus Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging.
Gerelateerde onderwerpen:
Bank moet op blaren zitten na slaag medewerkers200 miljoen Chinese toeristen in 2020
Blogaap vlogt: Chinees Toerisme