economie cultuur politiek RSS

China gaat Afghaanse leger helpen

China gaat Afghaanse leger helpen

Het Volksbevrijdingsleger gaat Afghaanse militairen opleiden en bewapenen. China hoopt zo dat de rust terugkeert aan een instabiel stukje westgrens.

China en Afghanistan halen de militaire banden nauwer aan. Afghaanse troepen worden naar Xinjiang gestuurd om daar door hun Chinese collega's te worden opgeleid. Ook hoopt Afghanistan op Chinees defensiematerieel. Dat zegt de Afghaanse ambassadeur in Beijing, Janan Mosazai, donderdag in een exclusief interview met Reuters.

China heeft al twee vliegende ambulances geschonken; de Afghaanse vliegers worden momenteel opgeleid in China. Mosazai hint erop dat China ook gevechtshelikopters, pantservoertuigen en verkenningsmaterieel schenkt, of Afghanistan tenminste een krediet geeft om ze aan te schaffen.

 

Bergeenheid

In 2016 beloofde China de Afghaanse regering hulp bij het bestrijden van de Taliban. Sindsdien is voor naar schatting 70 miljoen dollar aan militaire hulp gegeven in de vorm van lichte wapens, transportmiddelen en communicatieapparatuur.

Vorige maand werd bekend dat China een militair kamp bouwt in de provincie Badakhshan, in het uiterste oosten van Afghanistan. Analisten dachten dat hier Chinese troepen zouden worden gelegerd om de Afghanen te helpen de rust in het bergachtige en uitgestrekte grensgebied te handhaven. Maar beide landen ontkennen dat. Ambassadeur Mosazai zegt nu dat China het kamp heeft gebouwd voor het Afghaanse leger. Maar dat de nieuw gevormde bergeenheid die hier zijn uitvalsbasis krijgt in China zal worden getraind.

 

Chinees belang

De afgelopen jaren heeft Afghanistan aan belang voor China gewonnen. Chinese bedrijven investeren volop in het grondstofrijke, maar onrustige buurland. Particuliere bewapende beveiligers moeten de Chinese werknemers en transporten beschermen. Ook China's ambitieuze plannen voor het Gordel en Weg-initiatief zijn gebaat bij rust in het gebied. Direct ten zuiden van Afghanistan pompt Beijing miljarden in een economische corridor door Pakistan naar de Indische Oceaan.

China en Afghanistan delen een korte grens bij de Wakhan-pas. Dit is een bekende route voor Oeigoeren die China ontvluchten. In het gebied houden zich Taliban schuil en volgens China ook strijders van de Islamitische Beweging oost-Turkestan die een onafhankelijk Xinjiang nastreven. De Chinese regering is bang dat extremisten getraind en bewapend terugkeren om in Xinjiang de jihad te voeren. In Tadzjikistan, ten noorden van Afghanistan, betaalde en bouwde China al eerder grensposten en een grote basis voor anti-terreureenheden.

 

Militaire bases

Dat analisten dachten dat China mogelijk eigen troepen naar Afghanistan zou sturen is ook weer niet zo gek. In februari 2017 erkende China dat paramilitaire eenheden de Afghanen behulpzaam waren bij anti-terreuracties in het grensgebied. Formeel gaat het dan niet om militairen, maar zij waren voor hun veiligheid wel uitgerust met legermaterieel.

In juli opende het Volksbevrijdingsleger in Djibouti zijn eerste permanente basis buiten het eigen territoir. De basis is primair bedoeld als logistiek steunpunt voor de Chinese marineschepen die piraterij bestrijden in de Golf van Aden en voor Chinese VN-troepen die in Afrika en het Midden-Oosten aan vredesmissies deelnemen. Het lijkt niet onwaarschijnlijk dat China op termijn meer van zulke uitvalsbases wil, bijvoorbeeld in de Indische Oceaan en Pacific.

vrijdag 7 september 2018


Gerelateerde onderwerpen:

China erkent anti-terrorismeactie in Afghanistan
Navo bombardeert Taliban bij grens China
Chinese marine krijgt basis in Afrika

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder