Homoseksuele leraar klaagt school aan na ontslag
Een 31-jarige man in Qingdao klaagt de werkgever aan die hem ontsloeg omdat hij homoseksueel is. Chinese voorvechters van homorechten hopen dat de zaak voor een historische doorbraak zorgt.
De leraar had op 5 augustus een liefdadigheidsbijeenkomst van een pro-homorechtenorganisatie bezocht en daarover een bericht geplaatst op zijn WeChat-account. Een ouder informeerde daarop de schoolleiding, die de volgende dag de leraar liet weten dat hij niet meer welkom was.
De leraar heeft een procedure aangespannen; donderdag liet de rechtbank in Qingdao weten dat de zaak in behandeling wordt genomen. In het Chinese rechtssysteem wordt eerst getoetst of een zaak voldoende grondslag heeft. De ontslagen leraar eist zijn baan terug en financiële compensatie voor de maanden dat hij niet kon werken en juridische kosten.
Homofobie
De leraar zegt dat hij niet als lafaard te boek wil staan. "Als de kinderen over me praten wil ik dat ze me zien als iemand die dapper is en niet iemand die wegliep en zich verborg toen hij met discriminatie kreeg te maken", aldus de leraar, die anoniem wil blijven, in een interview met South China Morning Post. Hij liet zich onherkenbaar fotograferen met een papier voor zijn gezicht met de tekst: "Ik leer kinderen eerlijkheid. Dus ik kan niet liegen. Ik ben homo."
Hij zegt ook dat hij zich niet voor kon stellen dat ouders aanstoot zouden nemen aan zijn geaardheid. "Maar sommigen vertelden de school dat ze hun kinderen die bij mij in de klas zaten medisch zouden laten onderzoeken. Dat deed me nog het meeste pijn."
Discriminatieverbod
Het verbod op homoseksualiteit werd in 1997 opgeheven, maar er bestaan in China geen wetten die discriminatie op basis van seksuele oriëntatie verbieden. De advocaat van de leraar denkt echter dat regels van toepassing zijn die discriminatie van minderheden in zijn algemeenheid verbieden.
Advocaat Yu Liying hoopt dat een positieve uitspraak een doorbraak mogelijk maakt van een wettelijk verbod op discriminatie op basis van seksuele geaardheid. Homorechtenactivisten lobbyen daar al tijden voor. In 2020 wordt het Chinese burgerlijk wetboek herzien. Dan kan het discriminatieverbod en -wie weet- het homohuwelijk in de wet worden opgenomen.
Oude tradities
In veel Chinese steden is een bloeiende homo scene. Dating-apps voor gays zijn populair. Adverteerders richten zich soms expliciet op deze doelgroep. Maar daarmee is homoseksualiteit nog niet maatschappelijk geaccepteerd. Uit onderzoek in 2016 bleek dat maar 4 procent van alle homo's voor zijn geaardheid uitkomt tegenover familie, collega's of buren.
Bij jongere generaties is de acceptatie van homoseksualiteit groeiende, maar oude tradities zijn in China weerbarstig. Volgens traditie moeten zonen in het huwelijk treden om de bloedlijn van de familie voort te zetten. Afwijzing en dicriminatie van homoseksuele relaties komt dan ook veelvuldig voor, zeker op het platteland.
Gerelateerde onderwerpen:
Hooggerechtshof Taiwan opent weg homohuwelijkSerie over homoseksuelen voortijdig geschrapt
Reclamecampagne Alibaba gericht op homoseksuelen