De Xi-factor: kwissen met Chinese karakteristieken
De Chinese televisie zendt deze week dagelijks op primetime een ideologische kwis uit. Alle vragen gaan over het gedachtegoed van president en partijleider Xi Jinping.
Zondagavond half acht was de eerste aflevering van 'Socialisme is best cool; het bestuderen van Xi in het nieuwe tijdperk' te zien. De kenniskwis zal vijf avonden achter elkaar worden uitgezonden door Hunan TV, de best bekeken zender in China na CCTV 1.
Om een jong publiek aan te spreken is voor een futuristische vormgeving gekozen. In de leader zien we een gigantisch ruimteschip rond de aarde cirkelen. De spelrondes spelen zich af in een decor dat de brug van het ruimteschip moet verbeelden. Alsof het allemaal nog niet opwindend genoeg is, worden vragen gesteld door een tijdreizende robot uit het jaar 2050 en op een beeldscherm verschijnt Karl Marx, die niet stil heeft gezeten en uitmuntend Mandarijn heeft geleerd.
Topstudenten
De deelnemers zijn studenten van China's beste universiteiten en er is een jury van deskundigen - zeg maar Chinese Maarten van Rossems - die extra informatie en uitleg geven. Honderd, overwegend jonge toeschouwers in het publiek stemmen met de multiple choice-vragen in de eerste ronde mee. Hoe meer zij er naast zitten, hoe meer punten de deelnemers krijgen voor een goed antwoord.
Iedere aflevering duurt 40 minuten en bestaat uit drie rondes: een kennisronde, dan volgen vragen op basis van geluidsfragmenten van Xi's redes en tenslotte moeten de deelnemers in 100 seconden hun inzicht in het gedachtegoed van hun president verwoorden.
Toekomst voor de mensheid
In de eerste ronde zijn de vragen feitelijk van aard. Bijvoorbeeld: toen Xi op 16-jarige leeftijd naar het platteland werd gezonden, was hij zo hongerig naar kennis dat hij 15 kilometer liep om een boek te lenen. Wat is de titel? Het antwoord is - natuurlijk - Faust van Goethe.
De tweede ronde is listiger, omdat deelnemers een jureerbare interpretatie moeten geven. Zo horen we een fragment waarin Xi zegt dat China meer op de voorgrond moet treden. De vraag die hierbij hoort is: wat is het doel van diplomatie tussen wereldmachten? Een van de deelnemers geeft antwoord: "Het ontwikkelen van nieuwe wereldwijde samenwerkingen en het bevorderen van een samenleving met een gedeelde toekomst voor de mensheid." Dat wordt goed gerekend.
Xi-cultus
De kijkers van Hunan TV zullen wel opkijken. Meestal krijgen zij op dit kanaal populaire series, drama en talentenjachten te zien. Vorig jaar zond deze zender ook al afleveringen van Socialisme is best cool uit; maar dit was nog een discussieprogramma. In mei zond CCTV een serie panelprogramma's uit rond de 200ste geboortedag van Karl Marx.
De kwis lijkt gehoor te geven aan de oproep van Xi om creatieve manieren te zoeken om zijn Nieuwetijdsdenken op een begrijpelijke en toegankelijke manier "in de huizen van gewone mensen" te brengen. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat een Chinese leider zo op de voorgrond wordt geplaatst als Xi. Na Mao wilde de communistische partij af van persoonsverheerlijking en koos voor een systeem van collectief leiderschap.
Gerelateerde personen:
Xi JinpingGerelateerde onderwerpen:
Xi sluit parlementszitting af met nationalistische redeVijf vragen over regeerperiode Xi Jinping
Partijcongres dag 3: klap als je voor Xi bent