China's economie begint weer te vertragen
China begint de gevolgen van de handelsoorlog te merken. De economische groei in het derde kwartaal bedroeg 'slechts' 6,5 procent, het laagste groeicijfer sinds het hoogtepunt van de wereldwijde economische crisis in 2009.
Veel landen zouden er een moord voor doen, maar voor China is het groeicijfer van Q3 een tegenvaller. Een groeivertraging is allang aan de gang, ver zelfs voordat Trump een handelsoorlog ontketende. Maar na meevallende cijfers begin dit jaar, valt een plus van 6,5 procent in de maanden juli tot en met september de Chinezen rauw op het dak.
Chinese staatsmedia legden dan ook vrijdag de nadruk op het goede nieuws: over de eerste drie kwartalen van 2018 groeide China's bruto nationaal product met 6,7 procent en ligt daarmee nog steeds voor op schema om de doelstelling voor dit jaar te halen - een groei van ongeveer 6,5 procent. Zo bezien kan het vierde kwartaal ook nog wel een beetje tegenvallen.
Consumentenbestedingen
Veel Chinese fabrikanten merken de handelsoorlog nog niet in het orderboekje. In tegendeel, buitenlandse klanten probeerden in september heffingen voor te zijn door alvast flink wat Made in China in te kopen. Maar onzekerheid over wat er de komende maanden gaat gebeuren is er wel. Dat betekent dat bestellingen van grondstoffen, investeringen en het aannemen van nieuw personeel door Chinese bedrijven voorlopig wordt uitgesteld.
Als de export wordt geraakt zal groei meer dan ooit moeten komen van de binnenlandse consumptie. Winkelverkopen groeiden 9,3 procent over de eerste drie kwartalen. Maar ook daar viel het derde kwartaal tegen (9,2 procent, tegen 9,4 procent in Q1 en Q2). Economen wijzen op de Noedel-index. De verkoop van dit goedkope volksvoedsel stijgt weer, hetgeen wijst op Chinese consumenten die even de hand op de knip houden.
Systeemrisico's
Analisten vrezen nog een ander effect: toen de Chinese economie minder snel afkoelde dan verwacht, bood dat Chinese beleidsmakers de kans om te werken aan het demonteren van enkele tijdbommen in het financiële systeem, zoals de schuldenberg en de vastgoedbubbel. Maar als de handelsoorlog verder escaleert zal de Chinese regering de teugels weer laten vieren. Extra investeringen op de pof; veel meer knoppen om aan te draaien zijn er in Beijing niet.
De Amerikanen zullen misschien denken dat het balletje vanzelf hun kant oprolt als China nerveus wordt over dit gevolg van de handelsoorlog. Maar dat is niets om je vrolijk over te maken. China is de groeimotor van de wereldeconomie; veel meer dan de VS of de EU. Bovendien zijn door de globalisering westerse economieën zo verknoopt geraakt met die van China, dat als daar de dammen breken we hier natte voeten krijgen.
Gerelateerde onderwerpen:
Google-dilemma: wie kan China links laten liggen?Nog geen koude oorlog, maar wel kleine ijstijd
Oud nieuws: China wordt grootste economie