Vastgoedbubbel? Niet in Beijing
De Chinese hoofdstad heeft te weinig kantoorruimte. Volgens vastgoedbemiddelaars is er minder dan 5 procent leegstand en moet er nodig worden bijgebouwd.
Economen mogen dan hun twijfels hebben over de ongebreidelde bouwlust van de Chinezen, die te veel en te snel voor de leegstand zouden bouwen. Maar voor hoofdstad Beijing mag juist wel een tandje worden bijgezet.
Dat blijkt althans uit een onderzoeksrapport van vastgoedbemiddelaar Jones Lang LaSalle. Volgens het rapport staat nu 4,4 procent van alle kantoorruimte in Beijing leeg. In bepaalde delen van de stad is dat zelfs minder dan 2 procent.
Sorry: vol
Een lage frictieleegstand is slecht voor de zaken: groeiende bedrijven kunnen niet uitbreiden of naar een betere plek verhuizen, waardoor er geen ruimte vrijkomt voor nieuwe toetreders en de vierkante-meterprijzen worden opgedreven. "Het is duidelijk dat de stad een grotere hoeveelheid kantoorruimte nodig heeft om in de toekomst te blijven groeien", zegt Julien Zhang, directeur van Jones Lang LaSalle in China tegen de South China Morning Post.
In 2008 is er in de aanloop naar de Olympische Spelen een enorme bouwspurt geweest. Beijing zou daarmee jaren vooruit kunnen. Maar de ruimte is alweer op. Huurprijzen van commercieel vastgoed in China's hoofdstad zijn sindsdien vrijwel verdubbeld, blijkt uit gegevens van Jones Lang LaSalle. Ter vergelijking: in Shanghai stegen ze in vier jaar 10 procent.
Derde financiële centrum
De Chinese overheid ontwikkelt nieuwe kantoorgebieden. In Lize, in het zuidwesten van Beijing, maken woonkazernes plaats voor het derde financiële centrum van de stad. Ook satellietsteden kunnen profiteren, als ze er in slagen huurders uit bepaalde branche te interesseren zich bij elkaar te vestigen.
En in Daxing, ten zuiden van de stad, moet een tweede vliegveld komen om Beijing Capital International Airport te ontlasten. Jones Lang Lasalle adviseert de stad te blijven investeren in zijn metrosysteem.
Gerelateerde onderwerpen:
Bouwstop van vijf jaar voor overheidsgebouwenGrootste gebouw ter wereld geopend in Chengdu
Grote steden zijn nog maar helft van de tijd smogvrij