Groei baofahu neemt af
Nu de economische groei in China afneemt, zijn er ook minder nieuwe miljonairs bij gekomen. Het aantal Chinezen dat minimaal 10 miljoen yuan (1,2 miljoen euro) bezit, groeide het afgelopen jaar 'maar' met 3 procent.
Er zijn momenteel 1,05 miljoen Chinezen met een kapitaal van 10 miljoen yuan of meer, dat blijkt uit een onderzoek van het Hurun Research Institute. Zo'n 64.500 daarvan worden beschouwd als super-rijken; zij bezitten meer dan 100 miljoen yuan.
De aanwas van deze baofahu -letterlijk: plotseling rijk- is wel minder groot dan in voorgaande jaren. De eerste groep nam met 3 procent toe; de tweede met 2 procent. In 2011 groeide beide groepen nog twee keer zo snel.
Lekker reizen
Gemiddeld bezitten de miljonairs 59 miljoen yuan (7,1 miljoen euro). En gemiddeld geven zij jaarlijks drie procent van hun vermogen uit, vooral aan reizen, blijkt uit het Hurun-onderzoek, dat jaarlijks wordt herhaald.
De groep rijken is iets minder positief over de toekomst gaan denken. Een kwart is ervan overtuigd dat de vooruitzichten voor de Chinese economie goed zijn. Vorig jaar was dat nog 28 procent, maar twee jaar geleden 50 procent.
Inkomensverdeling
Als we de onderzoekers mogen geloven is er dus 1 miljonair op iedere 1.300 Chinezen. Waarschijnlijk zijn er meer miljonairs, maar omdat die hun geld illegaal hebben verdiend en hun vermogen willen verheimelijken zullen ze niet in het Hurun-onderzoek participeren.
De inkomensverdeling in China is betrekkelijk ongelijk. De Gini-coëfficiënt is volgens het Chinese statistiekbureau 0,474. Onderzoekers van de universiteit van Chengdu denken dat het getal veel hoger is: 0,61. Met dat getal wordt uitgedrukt hoe welvaart is verdeeld, waarbij nul staat voor volledige gelijkheid (iedereen verdient evenveel) en één staat voor volkomen ongelijkheid (één verdient alles). Ter vergelijking: de Gini-coëfficiënt voor Nederland bedraagt 0,294.
Gerelateerde personen:
Li Ka-shingRobin Li
Jack Ma
Ma Huateng
Wang Jianlin
Bruno Wu
Zhang Xin