economie cultuur politiek RSS

Amerikanen vragen EU om ban op Huawei en ZTE

Amerikanen vragen EU om ban op Huawei en ZTE

Amerikaanse diplomaten maken een rondreis door Europa om regeringen te overtuigen Chinese toeleveranciers te weren bij de aanleg van nieuwe telecommunicatienetwerken. Dat zou de uitrol van 5G-netwerken in Europa mogelijk jaren vertragen.

Een delegatie van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken is dinsdag in Brussel op bezoek geweest bij de Europese Commissie. Gespreksonderwerp: zorgen over de betrouwbaarheid van Chinese toeleveranciers. Europese regeringen overtuigen Huawei en ZTE buiten te sluiten is momenteel "topprioriteit" voor de Amerikaanse overheid, zegt een diplomaat anoniem tegen Reuters.

Op dezelfde dag van de ontmoeting in Berlaymont, het kantoor van de Europese Commissie, bracht de Amerikaanse delegatie een bezoek aan de Belgische federale regering. Daarna volgen het NAVO-hoofdkwartier en conferenties in Munchen en Barcelona. Ambassadeurs moeten tegelijkertijd dezelfde boodschap in de EU-hoofdsteden afgeven.

 

Geen bewijs van spionage

De Amerikanen vrezen niet alleen voor de veiligheid in Europa, maar ook voor die van henzelf. "We zeggen dat je heel, heel voorzichtig moet zijn en benadrukken dat je niet overhaast contracten moet sluiten met onbetrouwbare leveranciers uit landen als China", aldus de anonieme diplomaat. "Werken met Huawei of ZTE heeft consequenties voor jouw nationale veiligheid. En omdat we militaire bondgenoten zijn met vrijwel alle EU-lidstaten heeft het consequenties voor die van ons ook."

Bewijzen voor Chinese spionage door Huawei of ZTE hadden de diplomaten echter niet meegebracht, geeft de geciteerde diplomaat toe. Aan Amerikaanse zijde bestaat het vermoeden dat bedrijven onder een hoedje spelen met de Chinese overheid. Het feit dat China een eenpartijstaat is en dat er wetten bestaan die bedrijven dwingen mee te werken met veiligheidsdiensten is van Amerikaanse zijde voldoende om Chinese bedrijven te wantrouwen.

 

Praktijk test 5G

In veel landen in de wereld worden momenteel nieuwe telecomnetwerken aangelegd om sneller mobiel internet van de vijfde generatie (5G) mogelijk te maken. Chinese toeleveranciers als Huawei zijn technologisch koploper. Hen buitensluiten heeft dan ook gevolgen. Deutsche Telecom waarschuwde dat een Europese boycot van Chinese toeleveranciers de uitrol van 5G met tenminste twee jaar zal vertragen.

De EU en China sloten in 2015 een samenwerkingsovereenkomst om 5G-technologie te ontwikkelen. Onderdeel daarvan is een gezamenlijk onderzoeksproject met praktijktests voor 5G in Italië, Finland, Groot-Brittannië en China. Europa steekt daar 500 miljoen euro in. Belangrijke toeleveranciers en financiers: Huawei, ZTE en China Mobile.

 

Wereldmacht

Opmerkelijk is dat de Amerikanen meer van Europese landen vragen dan ze zelf doen. Chinese toeleveranciers zijn tegenwoordig in de VS uitgesloten van opdrachten van de staat of bedrijven die de overheid diensten leveren. Private bedrijven is het op dit moment toegestaan zaken te doen met Chinese toeleveranciers van software en onderdelen voor de telecominfrastructuur. Amerika vraagt nu van Europese regeringen om Chinese techbedrijven helemaal buiten te sluiten.

Het diplomatieke offensief is dan ook niet los te zien van de oplopende spanningen tussen Washington en Beijing. Alle aandacht richt zich momenteel op de handelsoorlog, maar uiteindelijk draait het om de vraag wie het in de wereld voor het zeggen heeft: het land dat al honderd jaar het meest rijk en machtig is of zijn uitdager. 

 

Nationale kampioenen

Huawei is het technologisch vlaggenschip van China's economische mirakel en loopt voorop bij de internationale expansie van Chinese bedrijven. Het is geen toeval dat de Amerikanen hun pijlen op deze 'nationale kampioen' richten. Amerikaanse aanklagers hebben een strafzaak tegen Huawei aangespannen. In dit kader werd de financiële topvrouw Meng Wanzhou op verzoek van de VS in Canada aangehouden.

De Verenigde Staten vragen landen steeds vaker partij te kiezen in hun conflict met China. Zo stond in een nieuw handelsverdag met Mexico en Canada dat die landen niet zonder Amerikaanse toestemming een handelsverdrag met China mogen sluiten. Europa moet nu bedenken wat het wil: onvoorwaardelijk kiezen voor de oude bondgenoot, of de handen vrij houden om ook met de tweede economie ter wereld zaken te blijven doen. De EU is de belangrijkste handelspartner van China; de handelsstromen betreffen een waarde van meer dan een miljard euro per dag.

woensdag 6 februari 2019

Gerelateerde personen:

Ren Zhengfei

Gerelateerde onderwerpen:

Dubbele strafzaak VS tegen Huawei
Vijf vragen over arrestatie Huawei-topvrouw
China probeert Canada van VS los te weken

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder