China heeft organen geëxecuteerden niet meer nodig
Vanaf november gaat de Chinese overheid de afhankelijkheid van donororganen van geëxecuteerde gevangenen afbouwen. China geeft daarmee gehoor aan internationale kritiek op het programma.
Uit een proefproject is gebleken dat meer mensen -of hun nabestaanden- toestemming geven na overlijden organen af te staan. Van meer dan duizend Chinezen konden donororganen worden afgenomen, waardoor ongeveer 3.000 mensen konden worden geholpen. Dat zegt Huang Jiefu, het hoofd van het transplantatiebureau van het ministerie van gezondheid.
De afhankelijkheid van organen uit de lichamen van ter dood gebrachte gevangenen is daardoor afgenomen. Vorig jaar waren nog twee op de drie organen afkomstig van geëxecuteerden. Dit jaar nog maar een op de twee. Huang verwacht dat als het wervingsprogramma over heel China wordt uitgerold, er op termijn geen organen van gedode gevangenen meer nodig zullen zijn, zegt hij tegen The Guardian.
Boetedoening
Het gebruiken van organen van ter dood gebrachte gevangenen is in China vrijwel onomstreden. Veel mensen geloven dat gevangen op die manier iets terug doen voor de ellende die ze hebben aangericht. Volgens Chinese autoriteiten gebeurt orgaantransplantatie alleen met instemming van de gevangene en zijn familie. Maar in het buitenland is veel kritiek op deze praktijk. Ook wordt getwijfeld of er wel sprake is van vrijwilligheid.
Het is niet gebruikelijk dat Chinezen orgaandonor worden. Volgens traditie moet het lichaam van een dode intact worden begraven of gecremeerd. Maar naarmate het geloof in reïncarnatie afneemt, neemt blijkbaar de bereidheid toe orgaandonor te worden. Het aantal donaties is in een jaar tijd verdubbeld naar 130 per maand.
Wachtlijst
China kent -zoals veel landen- een lange wachtlijst voor orgaantransplantatie. Naar schatting 1,5 miljoen Chinezen wachten op een geschikt orgaan. Zo'n 10.000 daarvan krijgen daadwerkelijk op tijd het orgaan waar ze op wachten.
In 2007 verbood China het transplanteren van organen uit levende donoren, om te voorkomen dat mensen uit geldnood of onder druk een orgaan afstaan. Alleen een samaritaanse donatie van naaste familieleden is uitgezonderd.