Blogaap vlogt. Afl.6: Chinese ruimtevaart
China speelt een steeds prominentere rol in de ruimtevaart. In de zesde aflevering van Blogaap vlogt vraag ik Rob van den Berg, directeur van Space Expo in Noordwijk, waarom dat ook voor Nederland belangrijk is.
Een bemand ruimtevaartprogramma (Shenzhou), een permanent ruimtestation (Tiangong) en maanlandingen (Chang'e). China timmert aan de Melkweg. Met een landing op de donkere zijde van de maan presteerden de Chinese ingenieurs voor het eerst iets dat andere ruimtevarende naties nog nooit was gelukt. En dat is nog maar het begin van het ambitieuze Chinese ruimtevaartprogramma.
Nederlandse wetenschappers werken al samen met de Chinezen. En ook commerciële partijen maken in toenemende mate gebruik van Chinese raketten om hun satellieten in de ruimte te brengen. Met Van den Berg bespreek ik wat er allemaal gebeurt en de betekenis daarvan. Met een bijzonder eind.
Bekijk ook mijn vorige vlog. Daarin interview ik oud-premier Dries van Agt die in 1980 als een van de eerste westerse regeringsleiders Deng Xiaoping ontmoette. Hij vertelde hoe China de deur opende voor Nederland, maar daarna direct weer dicht gooide toen wij duikboten aan Taiwan leverden.
Gerelateerde onderwerpen:
Chengdu krijgt een eigen maanNieuwe mijlpaal China's ambitieuze ruimteprogramma
China overweegt Mars-basis voor mens en robots