economie cultuur politiek RSS

Handelsoorlog escaleert na Huawei-boycot VS

Handelsoorlog escaleert na Huawei-boycot VS

Diplomatieke spanningen tussen de twee grootste economieën ter wereld lopen snel op, nadat Google maandag liet weten dat het geen software meer levert voor Huawei-mobieltjes. Dit gebeurde nadat de Amerikaanse regering Huawei op een zwarte lijst plaatste.

Google is de maker van het bekende Android-besturingssysteem voor mobiele telefoons. Nieuwe Huawei-mobieltjes kunnen nu niet meer met deze essentiële software worden uitgerust. Ook Google-apps zoals de Play Store, Maps, Gmail en YouTube worden niet meer standaard geïnstalleerd. Voor bestaande Huawei-gebruikers verandert er vooralsnog niets. 

Afgelopen donderdag plaatste de Amerikaanse regering Huawei op een zwarte lijst van bedrijven die een bedreiging voor de nationale veiligheid vormen. Amerikaanse ondernemingen behoeven dan een vergunning om met zo'n bedrijf te mogen handelen. Google wacht dat niet af. Evenmin als Amerikaanse fabrikanten van halfgeleiders, zoals Intel, Qualcomm en Broadcom. Volgens persbureau Bloomberg hebben zij hun personeel maandag te verstaan gegeven dat er geen computerchips meer aan Huawei worden geleverd.

 

Neus bloedt of bloedneus?

Huawei doet intussen alsof er niet veel aan de hand is. Het bedrijf zegt in een verklaring dat het een voorraad computerchips heeft aangelegd waarmee het even vooruit kan. Ook zou er een zelfontwikkeld besturingssysteem klaarliggen dat Android kan vervangen. En in het ergste geval is altijd nog een basisversie van Android beschikbaar; zogeheten open source software waar Google niets over te zeggen heeft.

Maar tech-analisten betwijfelen of het allemaal wel los loopt. Huawei is na Samsung de grootste producent van mobiele telefoons ter wereld. De buffervoorraad moet wel erg groot zijn om een Amerikaanse boycot uit te zitten. En als dat eigen besturingssysteem klaarstaat dat even goed is als Android, waarom werkt Huawei daar dan nog niet mee? En zelfs als al deze problemen overkomelijk zijn, is er nog de consument. Wil hij wel een mobieltje zonder de popualire Google-apps.

 

Anti-Amerikaanse propaganda

De Amerikanen willen een doorbraak forceren in de slepende handelsoorlog. Blijkbaar zijn alle middelen daarbij toegestaan. Washington heeft feilloos gezien wat China's achilleshiel is: de afhankelijkheid van buitenlandse hoogwaardige technologische producten.

Maar er is wel een belangrijke grens overschreden en een gevaarlijk precedent geschapen. Hier wordt een miljardenbedrijf doelbewust kapotgemaakt. Niet omdat het bewezen fouten heeft gemaakt, maar omdat de succesvolste Chinese multinational als breekijzer wordt gebruikt. De vraag is of dit een handelsakkoord dichterbij brengt of juist onmogelijk maakt. De Chinese staatstelevisie is begonnen op primetime oude anti-Amerikaanse films te programmeren. Op Wallstreet zien ze het lijk al drijven; maandag daalden de koersen van Amerikaanse bedrijven die een groot deel van hun omzet in China draaien.

maandag 20 mei 2019

Gerelateerde personen:

Ren Zhengfei

Gerelateerde onderwerpen:

Trump probeert akkoord handelsoorlog te forceren
Opinie: kies geen partij in strijd VS-China
Vijf vragen over handelsbesprekingen China-VS

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder