Tsai ligt op koers bij verkiezingen Taiwan
Zaterdag gaan in Taiwan de stembussen open voor presidents- en parlementsverkiezingen. Als we de peilingen mogen geloven stevent president Tsai Ing-wen en haar DPP-partij op een eenvoudige overwinning af. Dat is een streep door de rekening van Beijing.
Als de peilingen ons niet bedriegen zal Tsai zaterdag worden herkozen als president en zal haar partij een meerderheid in het parlement behalen. Nog niet zo lang geleden stond zij er aanmerkelijk minder goed voor. Bij lokale verkiezingen in 2018 werd de DPP nog weggevaagd en stelde de partijleiding zich de vraag of het wel een verstandig idee was dat Tsai zich herkiesbaar zou stellen.
De grootste oppositiepartij Kwomintang leek toen nog op rozen te zitten. Het had de populistische burgemeester van Kaohsiung, Han Kuo-yu, als lijsttrekker gekozen. Han voerde geen gelukkige campagne. Tijdens een interview had hij geen antwoord klaar op de vraag welk land de grootste bedreiging voor Taiwan vormt; hij vertikte het althans om China te zeggen. Hij maakte ook een racistische uitglijder en maatregelen die hij als burgemeester had aangekondigd bleken niet realiseerbaar of niet te werken. Zo had hij zijn kiezers beloofd dat Disneyland zich in hun stad zou vestigen.
Economie
Daarmee tastte Han het imago van de KMT als stabiele en realistische bestuurspartij aan. Wat ook niet helpt is dat Taiwanese economie het betrekkelijk goed doet. De lonen zijn gestegen en de aandelenbeurs van Taipei heeft nog nooit zo hoog gestaan.
Ook daar lijkt Tsai nu van de kiezer krediet voor te krijgen. Zij propageert minder economische afhankelijkheid van het Chinese vasteland door zich meer op andere landen in de regio te richten; de New Southbound-strategie. Die is nog geen doorslaand succes. Maar ondanks dat de diplomatieke verhoudingen tussen Taiwan en China de afgelopen jaren zijn verzuurd, kunnen de twee economisch niet zonder elkaar. Taiwan lijkt zelfs te profiteren van de handelsoorlog tussen China en de VS; het levert volop computerchips voor Chinese electronicafabrikanten.
Relatie met China
Bij iedere verkiezing in Taiwan speelt de verhouding tot China een belangrijke rol. "Als het om China gaat, telt elke stem", stond er deze week boven een DPP-advertentie, met daarin een foto van Tsai met camouflagehelm en kogelwerend vest. Tsai staat voor het in stand houden van de status quo, maar legt de nadruk op verdedigen van Taiwans democratie en manier van leven. Waarbij zij beetje bij beetje de piketpaaltjes verzet als het om het opeisen van Taiwans soevereiniteit gaat, zonder zover te gaan voor onafhankelijkheid te pleiten.
Ook Han wil de status quo handhaven, maar hij propageert de banden met China te verbeteren uit economische overwegingen; een vast KMT-standpunt. Dat argument is hem uit handen geslagen: Tsai is hard tegenover China en desondanks gaan de zaken goed. Naarmate hij verder zakte in de peilingen begon Han zijn pro-Beijingcampagne steeds verder af te zwakken.
Onrust in Hong Kong
Verder lijkt Tsai te profiteren van de onrust in Hong Kong. China probeert Taiwanezen te paaien met het vooruitzicht dat zij hun democratie en burgerrechten kunnen behouden als ze zich bij de Volksrepubliek aansluiten. Tsai hamert er onophoudelijk op dat zo'n systeem van Eén Land, Twee Systemen in Hong Kong in de praktijk niet werkt.
Mocht Tsai worden herkozen, dan betekent dat ook een dilemma voor de machthebbers in Beijing. Hun jarenlange tactiek van wortel en stok heeft dan niet gewerkt. Ondertussen werkt de demografie in het nadeel van China: onder Taiwanese ouderen is nog wel steun voor het aanhalen van de banden met de Volksrepubliek. Maar jongere generaties moeten daar niets van weten. Zij zijn misschien niet in meerderheid voor formele onafhankelijkheid, maar zij zijn wel wars van hereniging.
Gerelateerde onderwerpen:
Vijf vragen over Macau en ChinaKamer roept kabinet op tot steun aan Taiwan
Soap rond uitlevering moordenaar van HK aan Taiwan