economie cultuur politiek RSS

China in 2020: een plaag van grijze neushoorns

China in 2020: een plaag van grijze neushoorns

De grote dossiers van 2019 zullen ook komend jaar het nieuws over China domineren: Hong Kong, Taiwan en de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Maar ook de Chinees-Nederlandse relatie komt onder druk te staan, schrijf ik in een vooruitblik op het Jaar van de Rat voor crowdblog China2025.

Aanstaande zaterdag wordt het Chinees Nieuwjaar gevierd, komt het Jaar van het Varken ten einde en begint het Jaar van de Rat. Er zullen natuurlijk onverwachte gebeurtenissen zijn die zich onmogelijk laten voorspellen, maar vier thema's zullen het nieuws over China komend jaar naar verwachting domineren.

Hong Kong: "Het stadsbestuur zit de storm uit, ook al weet het dat het in de toekomst opnieuw zal gaan waaien. En reken maar dat de barometer op storm staat als in september de verkiezingen voor het stadsparlement LegCo worden gehouden."

Taiwan: "China’s aanpak van wortel (naar de burgers) en stok (naar de Taiwanese regering) heeft niet gewerkt. Veel Taiwanezen maken zo’n onderscheid helemaal niet: de maatregelen tegen hun regering beschouwen zij als gericht tegen hun maatschappij."

Handelsoorlog: "Veel beloven en weinig geven, doet de gek in vreugde leven. Trump kan in het verkiezingsjaar 2020 goede sier maken doordat hij zijn verkiezingsbelofte nakomt het handelstekort terug te dringen, terwijl de Chinezen het akkoord alleen als onderdeel van hun vertragingstactiek beschouwen."

En de Chinees-Nederlandse relatie: "De Chinanotitie lijkt een averechts effect te hebben. In plaats van dat we ons aanpassen aan de realiteit van de 21e eeuw en een relatie op basis van wederkerigheid met China ontwikkelen, wordt het kabinet met een eisenlijst op pad gestuurd."

 

Lees het hele artikel op de site China2025.

donderdag 23 januari 2020


Gerelateerde onderwerpen:

Op naar het Jaar van de Rat

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder