economie cultuur politiek RSS

'Woonvergunning sleutel tot extra groei'

Hervorming van het hukou-systeem kan de Chinese economie met bijna een procent per jaar extra laten groeien. Dat zeggen wetenschappers en beleidsadviseurs.

Afgelopen vrijdag kwamen economen en staatsplanners in Beijing bij elkaar om te spreken over het haperende economische wonder. Aanpassing van het gehate systeem van woonvergunningen zou de Chinese economie de komende jaren een extra zetje van 0,88 procent kunnen geven.

Het systeem verhindert dat 200 miljoen arbeidskrachten volledig participeren in de arbeidsmarkt, zegt Cai Fang, directeur bevolkingsstudies bij de Chinese Academie van Sociale Wetenschappen in The Wall Street Journal, dat verslag doet van de conferentie.

 

Voorzieningen alleen in geboorteplaats

Een hukou koppelt de geboortestad van iedere Chinees aan publieke voorzieningen als gezondheidszorg, onderwijs en pensioen. Dat betekent dat arbeidsmigranten die naar de fabriek van de wereld verhuizen, als tweederangs burgers in de grote steden in het oosten moeten leven. Vroeg of laat keren ze terug naar hun geboorteplaats, bijvoorbeeld om een gezin te kunnen stichten.

Nu de arbeidsmarkt voor arbeiders krapper wordt, kan een wijziging van het hukou-systeem betekenen dat meer mensen hun geboorteplaats verlaten en langer blijven werken in hun nieuwe woonplaats. De experts op de conferentie denken dat het aanbod van personeel daardoor met ongeveer een procent per jaar zal groeien. Extra aanbod van personeel zal een drukkend effect op de lonen hebben.

 

Gemeenten huiverig voor hervorming

Lokale autoriteiten zijn huiverig voor verandering van de regels voor een woonvergunning. Grote steden in het oosten hebben nu alleen de lusten van de arbeidsmigranten, maar zullen dan ook de voorzieningen moeten ophoesten voor miljoenen mensen meer.

Volgens professor Kam Wing Chan van de Universiteit van Washington, zullen die kosten aanvankelijk meevallen. Het zijn vaak jonge mensen die de sprong wagen naar een nieuw leven in de stad. Die zijn minder vaak ziek en het duurt jaren voordat ze genoeg geld hebben gespaard om te trouwen en een gezin te stichten. Ook de pensioenleeftijd is nog ver weg.

 

Binnenlandse consumptie

Gemeenten moeten wel meer bevoegdheden krijgen om lokale belastingen te heffen om de kosten op termijn te kunnen betalen. Een andere methode kan zijn dat provincies bijdragen in de kosten van migranten die binnen de provinciegrenzen verhuizen, terwijl de staat gemeentes ondersteunt in de kosten van migranten die vanuit het westen naar het oosten verhuizen.

En er zal nog een extra effect optreden. Chinezen en zeker arbeidsmigranten sparen nu al het geld dat ze niet direct nodig hebben om van te leven. Ze moeten immers een buffer aanhouden voor ziekte en hun pensioen. Chinezen behoren tot de meest spaarzame volkeren ter wereld. Meer sociale zekerheid voor 200 miljoen arbeidsmigranten is niet alleen een kwestie van rechtvaardigheid, maar zal ook de binnenlandse consumptie stimuleren.

maandag 19 augustus 2013


Gerelateerde onderwerpen:

China schreeuwt om topmanagement
Werkomstandigheden Apple-fabriek weer onder vuur
Chinese economie remt verder af

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder