economie cultuur politiek RSS

Postduiven zoeken nieuwe toekomst in China

De Britse postduivenbond ziet grote kansen voor de export van duiven en kennis van de sport naar China. Eerder dit jaar werd de Engelse postduif Bolt voor 300.000 euro verkocht aan een Chinese duivenmelker.

Als Chinezen iets willen hebben en ze hebben het geld ervoor, dan willen ze ook direct het beste. Dat geldt voor luxeproducten als auto's, wijn en handtassen. Maar het geldt ook voor postduiven.

The Royal Pigeon Racing Association onderkent dat. Het heeft een chinese website opgezet en overweegt het postduivenblad ook in het Chinees uit te brengen. Een Chineessprekende marketingmedewerker moet een netwerk in het Verre Oosten ontwikkelen. "Ik denk dat Engelsen niet heel goed zijn om onze spullen in het buitenland te verkopen, maar dit is echt een grote kans" zegt RPRA-directeur Stewart Wardrop tegen de Engelse krant The Telegraph.

 

Kapitalistische sport

Duivensport was onder Mao verboden, omdat het als een kapitalistische activiteit werd beschouwd. Maar sinds het verbod werd opgeheven, zijn er steeds meer Chinezen die duiven houden. Volgens het marktonderzoek van de RPRA zijn er 300.000 Chinese duivenmelkers. Sommigen hebben wel 10.000 vogels.

Hoewel er officieel in China niet mag worden gegokt, gebeurt dat volop. Ook het prijzengeld loopt op. Sommige westrijden keren hoofdprijzen uit van meer dan één miljoen euro.

 

Niet voor de pan, maar voor de sport

Dat soort bedragen drijven de prijzen van duiven op. Chinese liefhebbers kopen in Europa voor fose bedragen gepensioneerde wedstrijdduiven om mee te kunnen fokken. Voor de duif Champion Treble Six (bijnaam: de bankier) werd een kleine 20.000 euro neergeteld. Voor actieve wedstrijdduiven wordt nog meer betaald, zoals het recordbedrag van drie ton voor Bolt, genoemd naar de Jamaicaanse sprinter Usain Bolt.

U heeft het zich nooit afgevraagd, maar bij wedstrijdduiven gaat het om de hoogste gemiddelde snelheid. De duiven krijgen voordat ze worden gelost een ring met een rfid-chip om en een electronische duivenklok registreert automatisch zijn aankomst op het eigen nest. Overigens heeft het Volksbevrijdingsleger ook 10.000 postduiven gekocht. Niet voor de sport, maar als backup als de communicatie uitvalt.

maandag 19 augustus 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Bij vergissing twee keer de loterij gewonnen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder