economie cultuur politiek RSS

Goede voornemens: leeslijst China

Goede voornemens: leeslijst China

Het jaar zit er bijna op. Welke gezaghebbende boeken over China zijn het afgelopen jaar verschenen die niet op je stapel mogen ontbreken?

Heeft China al gewonnen? Kishore Mahbubani

Ligt bij mij op de stapel om te lezen, maar de reputatie van Mahbubani is voldoende om het boek blind aan te bevelen. De oud-diplomaat uit Singapore is een van de invloedrijkste niet-westerse wetenschappers op het gebied van China's plek in de wereld. Het interessante van Mahbubani, vind ik, is dat hij met een niet-westerse blik naar geopolitiek kijkt en niet te beroerd is om 'ons' een spiegel voor te houden.

 

Meer info of direct bestellen? klik hier.

 

De wederopstanding van China. Frans-Paul van der Putten

Clingendael-veteraan Van der Putten was op zoek naar een boek dat een koppeling legt tussen de moderne geschiedenis van China en zijn huidige politiek. Zo'n boek was er nog niet en dus schreef hij het zelf. Omdat de communistische partij zo enthousiast aan zijn eigen verhaal aan het kleien is, kan het geen kwaad beter te begrijpen waar de narratieven precies vandaan komen.

 

Meer info of direct bestellen? klik hier.

 

The China Factor. Annette Nijs

Ok, het boek is eind 2019 uitgekomen. Toch is het de moeite waard om alsnog te lezen. Nijs legt uitgebreid gedocumenteerd uit hoe het zit met de belangrijkste ontwikkelingen in China's samenleving, economie en geopolitiek. Wat zo aardig is, is dat ze daarbij steeds duidelijk omschrijft wat de positie is van de Chinese overheid/partij in de thema's die ze aansnijdt.

 

Meer info of direct bestellen? Klik hier.

 

Democracy in China. Jiwei Ci

Het meest verrassende boek dat ik dit jaar over China heb gelezen. Prof. Ci blijft niet steken in de wensdroom dat China politieke hervormingen moet doorvoeren (en meer op ons gaat lijken). Nee, hij beargumenteert waarom de Chinese leiders niet anders dan tot de conclusie moeten komen dat democratisering onvermijdelijk is. Ik weet niet of zij Ci's advies ter harte nemen, maar tot nadenken stemde het boek wel.

 

Meer info of direct bestellen? Klik hier.

 

The myth of Chinese capitalism. Dexter Robberts

Het aardige van dit boek van Bloomberg-journalist Robberts is dat hij China's grote actuele thema's klein maakt, door de praktijk van migratie, vergrijzing, inkomensongelijkheid en maatschappelijk ongenoegen te beschrijven vanuit de bewoners van een dorp op het platteland in Guizhou en een stadje in de bruisende provincie Guangdong.

 

Meer info of direct bestellen? klik hier.

 

Een laatste tip: Het is oorlog, maar niemand die het ziet. Huib Modderkolk. Het boek gaat niet specifiek over China (al komt het wel aan de orde), maar het is een van de meest inzichtelijke boeken die ik ooit heb gelezen over privacy, spionage, hacken en cyberveiligheid. Een aanrader voor iedereen die zelf geen techie is, maar toch de basics over dit onderwerpgebied wil begrijpen. Meer info of direct bestellen? Klik hier.

 

maandag 28 december 2020


Gerelateerde onderwerpen:

Q&A: Frans-Paul van der Putten over de actuele lessen van China's geschiedenis
Boekrecensie: een democratisch China - wensdenken of onvermijdelijk?

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder