Online-roddelaars opgepakt
De politie in Beijing heeft twee personen gearresteerd vanwege het verspreiden van valse geruchten op het internet. De twee zouden hebben opgeroepen tot 'anti-sociale activiteiten'.
Valse geruchten verspreiden, het schaden van de reputatie van anderen, het veroorzaken van problemen en het oproepen tot verzet tegen sociale onrechtvaardigheid. Dat wordt Yang Xiuyu, oprichter van marketingbureau Erma Company, en zijn personeelslid Qin Zhihui ten laste gelegd. Tegen nog eens vier personeelsleden van Erma wordt onderzoek verricht.
De twee zouden via de Chinese Twitterdienst Weibo sinds 2011 regelmatig valse geruchten hebben verspreid over een tekortschietende overheid. Zo zouden ze hebben geschreven dat een buitenlands slachtoffer van een treinramp veel meer schadevergoeding zou hebben ontvangen dan Chinese slachtoffers. Binnen twee uur werd het bericht 12.000 keer doorgestuurd.
Allemaal Qin en Yang
Ook zouden de twee hebben geschreven dat Lei Feng, een iconische figuur uit de socialistische revolutie, in werkelijkheid een luxeleventje had geleid. En ze schreven dat ambtenaren verplicht geld moesten doneren aan het Chinese Rode Kruis, na een schandaal waardoor veel burgers het vertrouwen in de organisatie waren verloren.
Het was volgens een verklaring van de politie allemaal bedoeld om sociale onrust te creëren, opinieleiders te beïnvloeden en burgers op te roepen tot buitengerechtelijke acties om hun onvrede te uiten. De twee hebben bekend.
Geruchtenmachine
De Chinese overheid is een campagne begonnen om online geruchten tegen te gaan. De machthebbers in Beijing vrezen voor sociale onrust, nu dankzij het internet miljoenen Chinezen snel kennis kunnen nemen van allerlei nieuws dat staatsmedia niet, later of gekleurd brengen. Steeds vaker leiden berichten van burgers tot grote verontwaardiging in het land, waardoor de autoriteiten zich genoodzaakt zien te reageren. Op de site van de overheid is een nieuwe sectie geopend, waar ambtenaren feiten over belangrijke kwesties op een rijtje zetten.
Met de arrestatie van de twee laat China zien dat het verspreiders van onjuiste berichten opspoort en aanpakt. Zoals een Chinese wijsheid zegt: je moet soms een kip slachten om de aap bang te maken. Critici zien in de campagne een poging van de Chinese regering om het internet verder onder controle te krijgen en het verspreiden van onwelgevallig nieuws -ook als het waar is- tegen te gaan.
Gerelateerde personen:
Lei FengGerelateerde onderwerpen:
Goed nieuws: bloggers moeten positiever schrijvenChina steunt online klokkenluiden (maar sluit critici af)