Kijktips: China op Netflix
Het Netflix-aanbod van films, documentaires en series uit of over China is niet bijzonder groot. Maar wie een beetje rondzoekt kan toch aardige pareltjes vinden. Vijf tips van kenners.
Tip 1 van Xiaoxue Martin, onderzoekster Clingendael China Center: Your Name Ingraved Herein (Taiwan, 2020): Dit drama neemt je mee terug in de tijd naar Taiwan eind jaren 80, net na het einde van de krijgswet. Volg de charismatische Jia-han en Birdy, twee jongens op een Katholieke kostschool wier groeiende gevoelens voor elkaar worden bekneld door een omgeving waarin homoseksualiteit een zonde is. Een meeslepend en intiem verhaal, dat ondanks de worstelingen van de hoofdpersonen niet zwaarmoedig, maar juist hoopvol wordt verteld.
Bekijk hier de trailer van Your Name Ingraved Herein.
Tip 2 van Oscar Garschagen, journalist en oud-correspondent in China: A Sun (Taiwan, 2019): Het valt altijd weer op hoe schraal het Netflix-aanbod is van Chinese films, thrillers en documentaires als je niet van vechtfilms en zoetsappige tranentrekkers houdt. Maar niet alleen daarom valt de Taiwanese Oscar-inzending A Sun (yangguang puzhao) van regisseur Mong-Hong Chung meteen op. Tippen zonder spoiler is hier riskant. Vandaar heel kort: een ontroerende, overtuigend geacteerd, melacholisch verhaal over de familie van een rijinstructeur met één zoon die de perfectie lijkt te zijn en een zoon die de criminele mislukking lijkt te verbeelden. ,,Lijkt’’ is hier het sleutelwoord.
Bekijk hier de trailer van A Sun.
Tip 3 van Wim Geerts, Nederlandse ambassadeur in Beijing: The Last Emporer (VS, 1987). De film van Bernardo Bertolucci is de eerste film die ik ooit zag over China. Hij heeft op mij een onuitwisbare indruk gemaakt. Vanwege het verhaal, de prachtige beelden van de Verboden Stad en de geweldige muziek van Ryuichi Sakamoto, David Byrne en Cong Su.
Bekijk hier de trailer van The Last Emporer.
Tip 4 van Ed Sander, oprichter ChinaTalk: American Factory (VS, 2020). Een Amerikaanse fabrikant van autoruiten in Ohio gaat over de kop en wordt opgekocht door een Chinese zakenman. De fabriek gaat weer open met een mengeling van Amerikaans en Chinees personeel. Wat volgt is een boeiende en uiterst leerzame documentaire over verschillende managementstijlen, cultuurverschillen en patriottisme. Na diverse culturele aanvaringen blijft de kijker achter met het besef dat het er uiteindelijk niet toe doet of je Amerikaanse of Chinese arbeider bent, want in beide gevallen wordt je baan bedreigd door goedkopere alternatieven.
Bekijk hier de trailer van American Factory.
Tip 5 van Fred Sengers, publicist, spreker en onderzoeker Modern China: Pine Gap (Australië, 2018). Ik zou nooit van deze serie hebben gehoord als die niet toevallig in het nieuws was geweest. Netflix moest de serie in Vietnam terugtrekken wegens gedoe over kaarten van de Zuid-Chinese Zee die in beeld worden gebracht, die volgens de regering in Hanoi onjuist zijn. Uit nieuwsgierigheid ben ik gaan kijken en was direct gegrepen door deze spionage thriller die zich afspeelt op de -werkelijk bestaande- geheime basis Pine Gap waar Amerikanen en Australiërs samen Zuid-Oost Azië monitoren. De serie legt het spanningsveld bloot waar Australië moet laveren tussen supermachten Amerika en China.
Bekijk hier de trailer van Pine Gap.
Nu je hier toch bent: op mijn blog vind je de achtergronden bij het nieuws en ontwikkelingen in China. Lezen is gratis. Maar je kunt mij wel helpen mijn werk te blijven doen door vrijwillig een donatie te doen via PayPal. Voor de mensen die dat al deden: bedankt!