Onderzoek naar relatie Universiteit Leiden en China
China is een van de drie prioriteitsregio's van de Universiteit Leiden. Daarvoor wordt structureel samengewerkt met 22 Chinese kennisinstituten. Ik deed in de afgelopen maanden onderzoek naar die relatie en publiceerde daarover twee artikelen in het Leidsch Dagblad.
Waarom is China een prioriteitsland van de universiteit, wat levert die samenwerking op en wat zijn de risico's? In het eerste artikel ga ik in op de voordelen van wetenschappelijke samenwerking met China. Die samenwerking is voor Nederland heel aantrekkelijk, zegt Joanne van der Leun, decaan van de rechtenfaculteit en binnen de universiteit aangewezen als voorzitter van de regiogroep die de wetenschappelijke samenwerking met China coördineert.: „Naarmate China wetenschappelijk belangrijker wordt, wordt het voor ons belangrijker om contact te hebben en samen te werken.”
Het artikel vind je op de site van het Leidsch Dagblad.
In het tweede artikel kijken we naar de andere kant van dezelfde medaille: zitten er ook risico's vast aan die samenwerking en hoe probeert de universiteit die te beheersen? Uit mijn onderzoek blijkt dat Universiteit nauw samenwerkt met tenminste vijf kennisorganisaties met een bedenkelijke reputatie op het gebied van spionage of banden met de Chinese defensie-industrie. De universiteit vindt dat het de risico’s onder controle heeft, maar zal de banden doorsnijden als de politiek dat opdraagt.
Dit artikel is ook vrij toegankelijk op de LD-site.
Het onderzoek is een co-productie met het Leidsch Dagblad en mede mogelijk gemaakt met steun van het Leids Media Fonds.
Gerelateerde onderwerpen:
Hoe een Chinese projectontwikkelaar in Leiden kwamBijtekenen voor nog eens vijf jaar ophef
Onderzoek innovatiepolitiek: China gaat het maken