Leestips: boeken die je blik op China veranderen
Het aanbod boeken over China is enorm. Maar welke boeken hebben jouw blik op dat land echt veranderd? Dat vroeg ik aan zes Vlamingen met jarenlange ervaring in en met China.
Tip 1 van Bart Horsten, directeur van China-consultancy Horsten International en bestuurslid van de Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel: De Zijderoutes van Peter Frankopan. "Het boek vertelt de wereldgeschiedenis over een periode van meer dan 2000 jaar, maar dan vanuit het perspectief van de niet-westerse beschavingen. Het is fascinerend om te zien hoe de regio vanaf Oost-Turkije tot in China de wereldgeschiedenis heeft bepaald, tot op de dag van vandaag. En het is interessant te zien dat de cirkel rond is met het ontstaan van de Nieuwe Zijderoute en een nieuwe wereldorde waar China (opnieuw) een belangrijke rol speelt."
Meer lezen over dit boek of direct bestellen? Klik hier.
Tip 2 van Veerle de Vos, journaliste bij de VRT gespecialiseerd in Azië: Chinese Thought. From Confucius to Cook Ding (2019) van Roel Sterckx, professor Chinese geschiedenis en beschaving aan de universiteit van Cambridge. "Aan de hand van de geschiedenis van de Chinese filosofie geeft Sterckx een unieke inkijk in de Chinese denkpatronen. Hoe filosofen als Confucius vooral bezig waren met praktische zaken zoals hoe ze een goed leven konden leiden, hoe ze in de maatschappij moesten staan, en wat een goede leider uitmaakt, veel meer dan wie we zijn en waarom we hier zijn, vragen waar Westerse filosofen zich het hoofd over braken. Het verklaart ook hoe hun opvattingen over tijd en ruimte verschillen van de onze. Zeer relevant voor wie het China van vandaag wil begrijpen. Want zoals Xi Jinping enkele jaren geleden zei tijdens een staatsbezoek aan België: “Wie China wil begrijpen moet zijn verleden kennen.”
Meer lezen over dit boek of direct bestellen? Klik hier.
©Steve Zhao
Tip 3 van Jan Hoogmartens, Belgisch ambassadeur in Beijing: Deng Xiaoping and the Transformation of China door Professor Ezra Vogel. "De meesterlijke biografie van Deng Xiaoping is een boek dat mijn fascinatie voor China gevoed heeft en mij overtuigd heeft om naar dit land te komen. Iedereen weet hoe hard China in vier decennia veranderd is. Dat is vooral te danken aan Deng die zijn land voor die hervorming geopend heeft. Zijn visie, zijn strijd en zijn tegenslagen zorgen ook voor een beter begrip van de raadselachtige beleidsvorming die deze modernisering mogelijk maakte. Voor wie niet van politieke geschiedenis houdt, raad ik aan om het boek '1421: The Year China Discovered the World' van Gavin Menzies te lezen. Of de Chinezen echt Noord-Amerika ontdekten vóór Columbus is betwistbaar, maar de verwezenlijkingen van Admiraal Zheng He zijn het lezen waard."
Meer lezen over dit boek of direct bestellen? Klik hier.
Tip 4 van Pascal Coppens, sinoloog, ondernemer en auteur van boeken over China: When China rules the world van Martin Jacques. "Sinds 1990 heb ik het Chinese mirakel van op de eerste rij in China mogen meemaken. Twintig jaar later, was ik ervan overtuigd dat China het Westen zou inhalen. Het boek van Martin Jacques uit 2009 “When China rules the world” onthulde voor mij laag voor laag, met historische context en onderbouwde trends, wat ik intuïtief aanvoelde: Een 3,000 jaar oude beschaving en bestuursapparaat dat zijn status als grootste wereldmacht na 200 jaar opnieuw zal bekrachtigen. Een heel confronterend, waardevol tijdsdocument dat vandaag meer dan ooit zijn plaats krijgt."
Meer lezen over dit boek of direct bestellen? Klik hier.
Tip 5 van Stijn Deklerck, docent Chinees recht aan de universiteit in Leuven en mensenrechtenadviseur Amnesty International Nederland: Een ander China. Westerse adviseurs in China 1620 - 1960 van Jonathan Spence. "Naar mijn aanvoelen zijn het vooral geschiedenisboeken die mijn blik op China veranderen. Eén van mijn favoriete auteurs in dit genre is Jonathan Spence. Hij bezat de gave om de Chinese geschiedenis helemaal tot leven te wekken en je er volop in mee te nemen. Zijn boek 'Een ander China. Westerse adviseurs in China 1620 - 1960' heb ik gelezen nadat ik vele jaren in China had gewoond en gewerkt. Het blijft me bij vanwege de helder geschetste portretten en de reflecties die het inspireert over (persoonlijke) ontmoetingen met en dialoog tussen culturen."
Meer lezen over dit boek of direct bestellen? Klik hier.
Tip 6 van Rogier Creemers, assistent-hoogleraar Chinees recht en bestuur aan de Universiteit Leiden: Treason by the Book van Jonathan Spence. "Het interessante aan Spence is dat hij er erg goed in was om de keizerlijke Chinese politieke omgeving op een genuanceerde manier te beschrijven, die vooral de menselijkheid van al de personages intact laat. Erg vaak spreken we over China, en vooral over historisch China, als een volledig andere wereld waarin onze dagelijkse beslommeringen niet voorkomen. Wat Spence in dit boek mooi doorloopt is de manier waarop ook een hoge keizerlijke ambtenaar die zich geconfronteerd ziet met een mogelijke opstand, allerlei verraderlijke politieke watertjes door moet zwemmen om de situatie meester te worden, en daarbij minstens evenzeer moet nadenken over de persoonlijkheden van de mensen met wie hij te maken heeft als over de inhoud zelf."
Meer lezen over dit boek of direct bestellen? Klik hier.
Nu je hier toch bent: op mijn blog vind je de achtergronden bij het nieuws en ontwikkelingen in China. Lezen is gratis. Maar je kunt mij wel helpen mijn werk te blijven doen door vrijwillig een donatie te doen via PayPal. Voor de mensen die dat al deden: bedankt!