economie cultuur politiek RSS

Onderzoek: hoe afhankelijk is de Rotterdamse haven van China?

Onderzoek: hoe afhankelijk is de Rotterdamse haven van China?

De Rotterdamse haven is een belangrijk onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland. In hoeverre is de haven vanwege Chinese handelsstromen en investeringen (over)afhankelijk van China, kwetsbaar voor (ongewenste) beïnvloeding en mogelijk sabotage in het geval van een geopolitieke crisis?

De afgelopen periode deed ik onderzoek naar deze materie. Ik deed deskresearch, bezocht havenfaciliteiten en bedrijven en sprak met vele betrokkenen in en rond de haven. De belangrijkste conclusies zij vervat in twee artikelen die inmiddels zijn gepubliceerd.

 

In het eerste artikel in Trouw ga ik in op Chinese investeringen in de haven. Die zijn minder omvangrijk dan vaak verondersteld. In vier van de vijf belangrijkste economische activiteiten in de haven zijn Chinese investeringen afwezig en handelsstromen klein. Hier is geen sprake van (over)afhankelijkheid of een hefboom om Nederland economisch te chanteren.

Dat is anders in de containeroverslag. Daar zijn de handelsstromen groot: een op de vier containers komt uit China. Als gevolg daarvan hebben (Hongkong-)Chinese bedrijven belangen in containeroverslagbedrijven genomen. Die zijn voor de haven van groot belang, maar voor de BV Nederland minder: een belangrijk deel van de containers wordt doorgevoerd naar het Europese achterland en de toegevoegde waarde van containeroverslag is relatief klein. Dat betekent dat de mogelijkheid voor China om de havenactiviteiten als economisch wapen in te zetten gering is.

Het eerste artikel is hier te lezen (niet-abonnees moeten zich even registreren om een aantal artikelen per maand gratis te kunnen lezen).

 

In het tweede artikel ga ik nader in op de grootste (Hongkong-)Chinese partij in de haven: CK Hutchison. Dit megabedrijf bezit drie containerterminals in de haven en is eigenaar van Afvalverwerking Rotterdam, dat door afval te verbranden stroom en warmte levert. Nergens zit een Chinees bedrijf dieper in de Nederlandse energievoorziening dan hier. En toch (spoiler!) kan men in Beijing niet hier het licht uitdoen.

Het tweede artikel verscheen op het journalistieke platform voor de harddenkende Rotterdammer, Vers Beton en lees je hier.

 

Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door een een subsidie in het kader van de Kwaliteitsimpuls Zuid-Hollandse Journalistiek van de provincie Zuid-Holland.

 

Nu je hier toch bent: op mijn blog vind je de achtergronden bij het nieuws en ontwikkelingen in China. Lezen is gratis. Maar je kunt mij helpen mijn werk te blijven doen door vrijwillig een donatie te doen via PayPal of met creditcard. Voor de mensen die dat al deden: bedankt!

woensdag 10 mei 2023


Gerelateerde onderwerpen:

Onderzoek naar relatie Universiteit Leiden en China
Onderzoek innovatiepolitiek: China gaat het maken
Hoe een Chinese projectontwikkelaar in Leiden kwam

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder