economie cultuur politiek RSS

Opinie: EU, houd hoofd koel in handelsvete VS-China

Opinie: EU, houd hoofd koel in handelsvete VS-China

De VS kondigde onlangs nieuwe importheffingen aan tegen China, voor elektrische auto’s zelfs 100 procent. Minister Yellen van Financiën wil graag dat de EU meedoet. Niet doen, betoog ik woensdag in een opiniestuk in het AD.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen moedigde de EU vorige week aan het voorbeeld van de VS te volgen om nieuwe importheffingen in te stellen op Chinese producten. Tijdens een rede benadrukte zij het belang van gemeenschappelijk front tegen Made in China.

Vorige week maakte president Biden bekend dat de VS een reeks Chinese producten, zoals windmolens, zonnecellen, grondstoffen voor batterijen en computerchips bovenop bestaande heffingen gaat belasten. In het geval van elektrische voertuigen zelfs met 100 procent.

 

Dergelijke heffingen maken duidelijk dat het de Amerikaanse regering niet louter te doen is oneerlijke concurrentie in de vorm van staatssubsidies te neutraliseren. Het wil Chinese fabrikanten onmogelijk maken hun producten in de VS te verkopen om de eigen industrie te beschermen en de opkomst van Chinese hightechbedrijven vertragen.

Oneerlijke concurrentie klinkt sowieso hol, omdat Biden in 2022 besloot 369 miljard dollar aan subsidies en belastingvoordelen voor duurzame energie vrij te maken en 54 miljard voor halfgeleiderfabrikanten. Normaal gesproken zouden landen het geschil kunnen voorleggen aan de wereldhandelsorganisatie WTO. Maar de VS blokkeert het functioneren van de WTO door geen nieuwe rechters te benoemen. In plaats van een op regels gebaseerde internationale handel, geldt dan het recht van de sterkste.

 

Terug naar Yellens pleidooi. De Europese economieën zijn ieder op zich van onvergelijkbare grootte als die van de VS en China. Maar de 27 lidstaten samen vormen een formidabele handelsmacht. Vanuit Amerikaans perspectief is de oproep begrijpelijk. Maar dient het het Europese belang?

Als de VS en de EU samen optrekken en een handelsoorlog met China ontketenen, zal dat grote gevolgen hebben. In het gunstige scenario zullen de kosten 0,2 procent van de wereldeconomie bedragen, schat het IMF.

 

Dat lijkt weinig, maar dan gaat het nog altijd om een waardevernietiging van 211 miljard dollar. In het ongunstige geval kan het leiden tot 7 procent verlies (7,4 biljoen dollar). Nederland is als handelsnatie kwetsbaar.

Denk alleen maar aan de land- en tuinbouwsector. Wij doen wel alsof hardwerkende boeren het exportwonder (Nederland is tweede voedselexporteur ter wereld) eigenhandig mogelijk hebben gemaakt, maar dat kon alleen dankzij enorme EU-subsidies. Dat maakt de sector doelwit voor tegenmaatregelen. De EU kan beter met een eigenstandig antwoord komen. Want oneerlijke concurrentie van China is er natuurlijk wel.

 

Eerder stelde de Europese Commissie onderzoeken in naar EV’s, windmolens en zonnepanelen. De verwachting is dat de commissie, waarschijnlijk nog voor de Europese verkiezingen, de resultaten zal publiceren en welke gevolgen zij daaraan verbindt. Als blijkt dat China zijn overproductie in deze sectoren op de Europese markt dumpt, dan is er alle reden om importheffingen op te leggen.

Maar wel proportioneel en gemotiveerd met als doel een gelijk speelveld te creëren. Met zo’n aanpak kan de EU een matigende rol spelen in de oplopende rivaliteit tussen heethoofden Amerika en China. Want een handelsoorlog kent alleen verliezers.

 

Je kunt iets voor me doen: op mijn blog vind je de achtergronden bij het nieuws en ontwikkelingen in China. Lezen is gratis. Maar je kunt mij helpen mijn werk te blijven doen door vrijwillig een donatie te doen via PayPal of met creditcard. Voor de mensen die dat al deden: bedankt!
 
woensdag 29 mei 2024


Gerelateerde onderwerpen:

Ga je in oktober mee met onze Chinareis?
Opinie: Het wordt alleen maar eerlijker als Chinese fabrikanten zich in Nederland vestigen
Vijf vragen over EU-actie tegen Chinese bedrijven

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder