Q&A: Seiki Tanaka over Japanse verkiezingen
Vorige week werden in Japan parlementsverkiezingen gehouden. De gok van premier Shigeru Ishiba pakte verkeerd uit; de huidige coalitie van de conservatieve LDP, die sinds 1955 onafgebroken aan de macht is, en Komeito verloor zijn meerderheid in het parlement. Wat betekent deze situatie voor het buitenlandbeleid van Japan, vraag ik in deze Q&A aan Seiki Tamara, onderzoeker internationale betrekking aan het Centrum voor Japankunde van de Rijksuniversiteit Groningen.
Speelde het buitenlands beleid überhaupt een rol in de verkiezingscampagne, of gaf het corruptieschandaal bij de LDP de doorslag?
"Ik geloof dat de zware nederlaag van de LDP in de eerste plaats te wijten is aan het corruptieschandaal. Er waren echter ook onderliggende redenen, zoals aanhoudende ontevredenheid onder de kiezers over kwesties als lage lonen, tekorten aan arbeidskrachten en een vergrijzende bevolking, die door het schandaal alleen maar werden versterkt. Interessant is dat bij deze verkiezingen meer partijen zetels wonnen, waaronder een rechtse populistische partij, wat een signaal zou kunnen zijn voor een verschuiving in de Japanse politiek."
Wat zal een waarschijnlijk scenario zijn voor het vormen van een nieuwe regering, aangezien de LDP (en Komeito) niet langer een meerderheid heeft en er weinig ervaring is met het omgaan met een situatie als deze?
"Omdat de LDP de grootste partij blijft zal zij een centrale rol blijven spelen, ongeacht de coalitieregering die wordt gevormd. Een mogelijk scenario is een minderheidscoalitie tussen de LDP en Komeito, waarbij ze geen regelrechte meerderheid zouden hebben en van geval tot geval steun moeten zoeken om er één te verkrijgen. Omdat er veel bewegende delen zijn, is het in dit stadium echter moeilijk om harde voorspellingen te doen."
Zal het voor het Japanse buitenlandse beleid enig verschil maken welke partij een nieuwe regering kan leiden?
"Ik ben van mening dat het Japanse buitenlandse en defensiebeleid beperkte speelruimte heeft, wat betekent dat ongeacht welke (grote) partij aan de macht is, er geen significante verschillen zullen zijn. Misschien pleit de Constitutionele Democratische Partij van Japan voor een iets minder expansionistisch defensiebeleid, bijvoorbeeld een terughoudender defensiebudget, strengere regels voor wapenexporten en een beperkt gebruik van de zelfverdedigingstroepen in het buitenland. De alliantie tussen Japan en de VS zal echter centraal blijven staan in hun defensiestrategie en het onderhouden van partnerschappen met regionale bondgenoten, zoals Zuid-Korea, zal nog steeds prioriteit krijgen. En China (en Noord-Korea) zullen nog steeds als de belangrijkste bedreigingen worden gezien."
Zijn er relevante verschillen tussen LDP en CDPJ met betrekking tot het Japanse veiligheidsbeleid bijvoorbeeld met betrekking tot de NAVO?
"Als Ishiba premier blijft kan hij doorgaan met het nastreven van zijn idee van het creëren van een ‘Aziatische NAVO’, een voorstel dat hij in september noemde. Wat hij hiermee bedoelde is onduidelijk, maar zelfs als hij daar wel op aandringt, is het onwaarschijnlijk dat hij in eigen land de steun van de meerderheid zal krijgen. En het is ook onwaarschijnlijk dat de VS een defensiealliantie in Azië in NAVO-stijl zullen steunen. Het is dus waarschijnlijker dat de status quo op het gebied van regionale allianties zal voortduren."
Je kunt mij helpen: op mijn blog vind je de achtergronden bij het nieuws en ontwikkelingen in China. Lezen is gratis. Maar je kunt mij helpen mijn werk te blijven doen door vrijwillig een donatie te doen via PayPal of met creditcard. Voor de mensen die dat al deden: bedankt!
Gerelateerde onderwerpen:
Quickscan: China en de samenwerking tussen Rusland en Noord-KoreaQuick scan: de NAVO en China
Q&A: John Gruetzner over Chinabeleid van Canada