economie cultuur politiek RSS

Quick scan: techsector in de ban van DeepSeek

Quick scan: techsector in de ban van DeepSeek

Iedereen is vol van DeepSeek, de Chinese chatbot die evenveel lijkt te kunnen als ChatGPT, maar veel sneller, voor minder geld en met minder rekenkracht is ontworpen. Enkele kanttekeningen.

1) DeepSeek is een initiatief van Liang Wenfeng (1985), een computerwetenschapper die in 2015 met twee studievrienden het beleggingsfonds HighFlyer oprichtte, dat met behulp van AI zoekt naar patronen die koersstijgingen en -dalingen kan voorspellen.

 

2) High-Flyer was zo succesvol dat Liang er miljardair mee werd. En op zoek ging naar een nieuwe uitdaging: kunstmatige intelligentie die denken van de mens kan evenaren. Dat werd DeepSeek.

 

3) De presentatie van DeepSeek afgelopen maandag sloeg in als een bom. Beurskoersen van gevestigde spelers in de AI-markt kelderden en techneuten, journalisten en nieuwsgierige burgers downloaden DeepSeek massaal om met eigen ogen te zien hoe hij werkt.

 

4) De reacties over de werking van DeepSeek zijn overwegend positief. Maar er is veel twijfel: er is vast meer dan 5,6 miljoen dollar aan de ontwikkeling uitgegeven, er zijn vast sterkere halfgeleiders gebruikt en DeepSeek conformeert zich aan de Chinese censuurregels.

 

5) kritiek mist m.i. het belangrijkste punt: een Chinese startup is ondanks alle exportbeperkingen van Amerikaanse technologie er in geslaagd in twee jaar tijd een chatbot te bouwen die (bijna) evengoed is als het beste op dit gebied op dit moment.

 

6) Ik denk dat veel mensen de kennis, kunde en motivatie van Chinese bedrijven onderschatten. China is altijd al een kanjer geweest door voort te bouwen op bestaande technologie, deze te verbeteren, nieuwe toepassingen te vinden en waar nodig workarounds te bedenken. Een mooi voorbeeld vind ik LFP. Een in het Westen afgeschreven batterijtechnologie die door China nieuw leven is ingeblazen en 'onze' NMC-technologie momenteel omver blaast.

 

7) Ik generaliseer nu, maar in het Westen zijn we er vaak van overtuigd dat er een bepaalde manier is om een doel te bereiken en iedereen volgt dat pad. In China is meer ruimte voor experiment om geitenpaadjes te vinden. Sterker nog, dat wordt gestimuleerd.

 

8) Ik ben ervan overtuigd dat er op dit moment honderden Chinese bedrijven proberen zo’n geitenpaadje te vinden totdat hun geld op is. Maar DeepSeek heeft als eerste raak geschoten, door complexe vragen in kleinere opdrachten op te knippen.

 

9) Wat leren we hiervan? Onderschat China niet. Het is geen toeval dat het technologische wereldmerken als Huawei en TikTok heeft voortgebracht. Er gaan er vast meer komen. De kritiek die we nu lezen is veelzeggend: we lijken niet te willen geloven dat een Chinese startup op eigen kracht iets heel slims heeft gedaan.

 

10) Het snelle (en goedkope) succes van DeepSeek kan een inspiratiebron voor Europa vormen. De AI-race is nog niet gelopen. Een relatief kleine startup kan in twee jaar tijd grote gevestigde giganten bijhalen.

 

 

Begin het Jaar van de Slang goed: op mijn blog vind je de achtergronden bij het nieuws en ontwikkelingen in China. Lezen is gratis. Maar je kunt mij wel helpen mijn werk te blijven doen door vrijwillig een donatie te doen via PayPal. 

woensdag 29 januari 2025


Gerelateerde onderwerpen:

Wat brengt het Jaar van de Slang?
Quick scan: escalatie handelsoorlog China en VS
Opinie: EU moet heldere doelen stellen nu Trump is gekozen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder