economie cultuur politiek RSS

Quick scan: escalatie Amerikaans-Chinese handelsoorlog

Quick scan: escalatie Amerikaans-Chinese handelsoorlog

Amerika en China bieden tegen elkaar op met importtarieven. China wil duidelijk niet onder Amerikaanse economische druk capituleren. Enkele kanttekeningen.

1) President Trump zit pas drie maanden in het Witte Huis en hij heeft al vier keer importheffingen op alle in China geproduceerde goederen verhoogd.

 

2) Eerst een heffing van 10% omdat China te weinig zou doen aan het voorkomen dat Fentanyl of ingrediënten daarvoor Amerikaanse verslaafden bereikt. Later verdubbelde hij dat percentage.

 

3) Op 3 april kondigde Trump importheffingen aan voor bijna ieder land in de wereld (opvallend genoeg ontbrak Rusland). Hij dulde geen tegenspraak en dreigde dat landen die tegenmaatregelen zouden treffen zouden worden gestraft.

 

4) China reageerde echter met een gelijk importtarief voor Made in USA van 34% en enkele aanvullende sancties. Trump ontstak in woede en legde een tarief van 50% bovenop de bestaande importheffingen (samen dus 104%).

 

5) Vandaag werd bekend dat China opnieuw met gelijke munt terugbetaalt: +50% (maakt samen 84%).

 

6) China exporteert meer naar de VS dan andersom. Door de Amerikaanse importheffingen te spiegelen wordt de Chinese economie dus harder getroffen dan de Amerikaanse.

 

7) Het had voor de hand gelegen dat China een tailor made reactie had geformuleerd en verschillende scenario’s daarvoor lagen klaar. Het is immers de bedoeling dat tegenmaatregelen de ander meer pijn doen dan jezelf.

 

8) Dat China er desondanks met gestrekt been ingaat heeft verschillende redenen. Ten eerste laat China zien dat het niet bang is voor een confrontatie met de VS en dat het bereid is daarvoor pijn te lijden.

 

9) Ten tweede wil China als gelijke worden behandeld en niet onder druk tot concessies worden gedwongen. Daarom gaat het momenteel ook niet akkoord met een gedwongen verkoop van TikTok of de havenactiviteiten van CK Hutchison.

 

10) Ten derde staat de reputatie van Xi Jinping bij de eigen burgers op het spel. Xi belooft een krachtig en gerespecteerd China en dat schraagt het draagvlak van de eenpartijstaat en zijn leiderschap. De opstelling van Trump en zijn administratie maken het voor hem lastig concessies te doen.

 

11) Ten vierde kan China in het Mondiale Zuiden goede sier maken door tegen de VS in te gaan. China exploiteert het anti-Westerse sentiment in grote delen van de wereld bekwaam en het kan er economisch garen bij spinnen als exportstromen van de VS naar elders verschuiven.

 

12) Trump heeft bereikt wat China de afgelopen vier jaar niet is gelukt: een wig drijven tussen de VS en zijn bondgenoten. Nu hoeft China zich alleen maar als redelijk alternatief op te stellen.

 

13) Maar de belangrijkste reden is dit: China wil best met de VS onderhandelen, maar dan moet het wel een Grand Bargain zijn. Xi heeft geen zin om steeds opnieuw over terugkerende eisen van Trump te onderhandelen om iets van de heffingen af te krijgen.

 

14) Xi calculeert dat het de schade van de Amerikaanse heffingen kan dragen. De VS zijn een belangrijke afzetmarkt, maar allang niet meer de grootste. De handel met Asean-landen of de EU is groter in omvang.

 

15) China’s economie zal minder snel groeien dan de gedachte 5%, maar ook bij vraaguitval uit de VS nog steeds groeien. Xi heeft de bevolking daarop voorbereid; hij noemt de handelsoorlog niet het einde van de wereld, maar spreekt wel over moeilijke tijden.

 

16) China heeft twee uitdagingen: de binnenlandse consumptie vergroten en alternatieve afzetmarkten vinden. Het is dus een interessant moment voor bijvoorbeeld de EU om met China over oneerlijke concurrentie te onderhandelen.

 

 

 

 
Je kunt onafhankelijke berichtgeving over onze relatie met China steunen: help mij in deze turbulente tijden het nieuws in en over China te volgen en van achtergronden en duiding te voorzien. Hoe? Door een kleine donatie te doen met creditcard of PayPal. 
woensdag 9 april 2025


Gerelateerde onderwerpen:

Quick scan: verkoop havenactiviteiten Hutchison
Blogaap Vlogt 11: Nixon Reverse
Opinie: moraliteit helpt ons niet met China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder